Австралійські дороги тануть як шоколад на екстремальної спеки

292

Коли в Цукрі сніг, а в США зсуви, в Австралії спека плавить автодороги.

На одній з найбільших автомагістралей Австралії – автостраді Юма, що зв’язує Мельбурн з Сіднеєм, стали утворюватися пробки. Причина проста: в Австралії на початку року фіксуються екстремальні температури повітря, які в деяких районах перевищують 40 градусів.

В результаті пекла в Австралії почали танути як шоколад багато автодороги.

Як повідомляють влади Мельбурна, в шести кілометрах від міста промені сонця в буквальному сенсі розплавили великий ділянку дороги. Але насправді асфальт плавиться не з-за сонця, а через нагрівання смоли, яка міститься у складі асфальту. В результаті смола стає гарячою і липкою і починає в буквальному сенсі розплавляти асфальт як шоколад.

Нагадаємо, що хімічний склад асфальту нестійкий як при сильній спеці, так і при холоді. Так, при екстремальних плюсових температурах асфальт стає м’яким і починає плавитися, а коли на вулиці фіксуються низькі негативні температури, асфальт стає твердим і крихким. Саме тому на дорогах утворюються ями, тріщини і колії.

До речі, у зв’язку з цим у США, наприклад, часто замість асфальту на автошляхах використовують бетон.

В нашій країні влада також у цей момент опрацьовують питання про заміну асфальту на багатьох автошляхах федерального значення на бетонні покриття. На думку експертів, це дозволить в довгостроковому плані заощадити чимало бюджетних коштів на обслуговуванні федеральних трас.