Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

310

16 літаючих автомобілів, про які варто знати

Тріумфально випустивши в 1903 році перший літальний апарат, брати Райт продовжували мріяти про літаючої машині. Сьогодні ми маємо тисячі літаків, які виконують більше сотні рейсів на день, але здається, що мрія про літаючому автомобілі так і залишилася мрією. Чи це Так?

Пропонуємо добірку літальних апаратів, які можна ефективно використовувати як на трасі, так і в повітрі. Деякі з них повністю відповідають критерію «літаючий автомобіль», деякі моделі ще потребують інженерної доопрацювання, перебуваючи на стадії прототипу, але це вже серйозний технічний прорив до того, щоб транспорт перейшов на новий рівень.

1. Vaylon Пегас

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Модель Pegase – це гібрид параплана і баггі, легкого автомобіля з високою прохідністю. Проект належить французькій фірмі Vaylon. Цей маленький жук може однаково добре пересуватися уздовж берегової лінії на пляжах Дувра, а потім просто перелетіти Ла-Манш. Пілот (або водій) Бруно Веззолини це продемонстрував влітку 2017-го, перелетівши протоку за 50 хв.

Максимальна швидкість автомобіля — 50 км. год., висота підйому — до 3000 м. В машині використовують авіаційний двигун Rotax 912 (Боксер). Максимальна дальність польоту — до 500 км.

2. Moller Skycar 400

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Американський професор П. Моллер після кількох десятиліть інженерних провалів у 2017-му представив публіці своє дітище — літаючий автомобіль «Skycar».

Зовнішній вигляд автомобіля (або вертольота) нагадує літальний апарат зі світу фантастики. Сьогодні модель все ще технічно знаходиться на стадії прототипу, незважаючи на те, що її вже можна придбати на аукціоні, але тільки як автомобіль. Злітати на Skycar 400 поки забороняється.

Планується, що автомобіль буде сідати і злітати вертикально. Безперебійну роботу літального апарату забезпечать вісім (!) моторів від Rotapower. Заявлені максимальні параметри швидкості: на землі 45 км. ч., в повітрі 450 км. Висота підйому до 11 км. Відстань польоту до 1600 км.

3. Проект Нірвана

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Nirvana Autogyro Gyro Drive – це проект чеського пілота Павла Брезина, який просто… навчив вертоліт їздити. Це перший сертифікований автомобіль-вертоліт. Зовнішній вигляд моделі нагадує апарат Джеймса Бонда з п’ятого фільму «Живеш тільки двічі». Ціна на модель стартує з позначки 65 000$.

Літаюча машина розвиває швидкість до 45 км ч. по трасі, і 200 км. ч. в повітрі. Максимальна дальність польоту (або їзди) до 500 км.

4. Модель від групи Cartivator

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Проект Skydrive відродився в 2014-му, коли розробники літаючого автомобіля (інженери групи Cartivator) отримали фінансування від різних автовиробників. Тільки компанія Toyota вклала в проект 40 млн. дол.

В даний час розробляється повномасштабна модель автовертолета, пробні польоти призначені на 2018. Група планує випустити доступні моделі для масового користування до 2030-го.

По своїй суті це модель машини, яка зможе злітати над трасою, нависаючи над потоком автомобілів. Очікується, що апарат буде розвивати максимальну швидкість на трасі 150 км. в годину, і 100 км. в годину в польоті.

Амбітні розробники планують освітити фарами літаючого Skydrive олімпійський вогонь, на Іграх в Токіо в 2020-м.

5. DeLorean DR-7

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Двомісний автомобільний літак є дітищем Підлоги ДеЛорея, інженера і за сумісництвом власника компанії DeLorean Aerospace. В автомобільному світі більше знають його рідного дядька Джона, який створив знаковий спортивний DMC-12.

Модель DeLorean DR-7 пройшла планове тестування, і сьогодні власник проекту знаходиться у пошуках спонсора, що б провести повномасштабні випробувальні польоти. Ціна апарату починається від 250 000$.

Параметри швидкості розраховані тільки для польотів: 450 км. ч. при максимальній дальності 200 км. ч. В якості силового вузла використовується пара 360-градусних тягових векторів з вбудованими лопатями.

6. AirQuadOne

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Проект AirQuadOne передбачає випустити автономний літальний апарат, який буде служити для переміщення вантажів до 100 кг. без участі пілота.

Судячи з назви, це буде літаючий квадрат. При цьому він розвине швидкість до 75 км у годину. Вантаж можна буде піднімати на висоту 1000 м, і це при вазі апарату всього 500 кг.

Апарат піднімається в повітря за допомогою електричних турбодвигунів. При першому тестуванні машина легко утримувався в польоті 30 хв. Модернізована модель має показники до 60 хв.

7. Повітряна Лілія

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Lilium – перший в світі електромобіль, який планують використовувати як повітряне таксі. Розроблений молодий німецькою компанією Lilium, автомобіль зможе перевозити до 5 пасажирів.

В моделі використана концепція VTOL – вертикальні зліт і посадка, максимальна швидкість таксі до 300 км. в годину в польоті. Двигун літака комплектується з 36 електромоторів. Інженери компанії обіцяють кожному пасажиру можливість використовувати реактивний літак для польотів на короткі відстані. Дорога від Лондона до Парижа займе годину, якщо скористатися послугою повітряного таксі. Крім того, компанія планує створення власного оперативного флоту, який обіцяють укомплектувати до 2025 року.

8. Просте ім’я – аэромобиль

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Словацька компанія AeroMobil розробила свою версію літаючого автомобіля. Апарат розвиває швидкість польоту до 170 км на годину, на трасі до 70 км в ч. Аэромобиль комплектується 2-х літровим 4 – циліндровим турбованим ДВЗ типу «Боксер».

Зовнішній дизайн авто досить привабливий. Крила аэромобиля акуратно встановлені уздовж фюзеляжу і відкриваються в повітрі. Непримітні на перший погляд колеса досить легко долають великі відстані по трасі.

Внутрішній інтер’єр салону практично не відрізняється від автомобільного. Є мультимедійна система, що відображає інформацію на дорозі і в повітрі, датчики витрати палива тощо Словаки заявляють, що AeroMobil буде повністю готовий до експлуатації до 2020-го.

9. TF-XMax

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Ще в 2015-му компанія Terrafugia заявила про створення літаючого автомобіля. У 2017-му був представлений літальний апарат TF-XMax, що при тестуванні показав високі технічні характеристики.

Автовертолет розвиває швидкість до 300 км ч. в польоті, гребні гвинти, їх наводять в рух електродвигунами, дозволяють долати дистанцію до 750 км.

Terrafugia TF-X буде мати складаний тип кузова, який буде швидко змінювати свою геометрію і протягом 10 секунд перетворюватися на повноцінний вертоліт. Це зручно, якщо при дорозі в аеропорт доведеться пересуватися по завантажених вулицях.

У повітрі літаючий автомобіль переходить на автоматичний режим автопілота, що дозволить моделі злітати, слідувати курсом і приземлятися при мінімальному втручанні водія (або вже пілота?). Ціна на розробку передбачається на рівні класу люкс.

10. Ehang 184

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Незвичайний, повністю автономний літальний апарат Ehang 184 поки не продемонстрував свої параметри їзди на дорозі. Напевно, це і не важливо, враховуючи те, що апарат не передбачає наявності пілота (або водія) у кабіні.

Піднімаючись на висоту до 3,5 км при максимальній швидкості 100 км на годину апарат летить по запрограмованим курсом на середні дистанції. Максимальний час при тестових запусках показало 25 хв. польоту. У машині передбачені вертикальні зліт-посадка і миттєве приземлення на безпечну ділянку за можливі небезпеки в повітрі.

11. Aero-X

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Судячи із зовнішнього вигляду, це не літаючий автомобіль, а літаючий мотоцикл. Апарат розвиває максимальну швидкість 60 км ч. і піднімається всього на 5 метрів у висоту. Силова установка представлена роторним мотором, який забезпечує безперебійний політ протягом 75 хв.

Машина здатна перевозити двох пасажирів. Розробники вважають, що апарат буде незамінний при повітряних зйомках у важкодоступних місцях, при патрулюванні і в якості засобу порятунку. Ціна на авиамотоцикл не встановлювалася, компанія обіцяє досить низьку вартість апарату.

12. Свободу всім

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Модель Pal-V Liberty має розміри середнього автомобіля і показує високі швидкісні характеристики. Технічна концепція дозволяє автомобілю швидко трансформуватися в сучасний гідроплан і миттєво злітати.

Максимальна швидкість — 160 км ч. в польоті та 140 км. по трасі. Висота польоту до 3,5 км. Автосамолет може подолати відстань до 1500 км. по трасі і 450 км в польоті.

Розробники проекту стверджують, що для водія буде дуже зручно перетнути гірський масив по повітрю, а пілот зможе приземлити гідроплан на трасу, якщо політ неможливий внаслідок поганої погоди. Не ясно тільки, коли диво «автолет» надійде у продаж.

13. GF7 розробка триває

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Грег Браун і Дейв Фосетт не перший рік працюють над проектом повітряного подорожі між містами. Їх модель автосамолета GF7 в тестовій розробці має максимальну швидкість польоту 780 км. ч., і 150 км. ч. по трасі. На висоту до 12 км апарат буде піднімати реактивний двигун, а пересування по трасі забезпечить 50 кВт батарея.

Передбачувана ціна літака коливається від 3 до 4 млн. дол. При управлінні цією машиною ліцензія пілота обов’язкове. Проект знаходиться на стадії завершення, і це, за словами експертів, досить перспективна модель.

14. Авіа таксі Airbus

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Залишилося недовго чекати, і незабаром кожен житель Європи зможе спокійно замовити Airbus в якості альтернативного транспорту міського таксі. Літаючий модуль можна буде замовити через мобільний додаток. Планується, що Аеротаксі — це буде мережа мобільних апаратів, однаково добре функціонуючих і на трасі, і в повітрі.

Тестова модель працює на електричній батареї і може пролетіти на одному заряді до 100 км. Потім відбувається автоматичне повернення літаючої капсули (саме такий вигляд має аеротаксі) на базу для підзарядки.

15. Hello, Kitty

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

Кітті Hawk Flyer виглядає як іграшковий автомобіль, це й дало привід назвати автомобіль таким ім’ям. Оснащена вісьмома роторами машина може розвинути швидкість до 25 км. ч. Сьогодні модель використовується як водний транспорт для перевезень невеликих вантажів.

Розробник планує випустити літаючу модель до кінця року. Перевага авіамашини інженери бачать в тому, що для польотів не буде потрібно купувати ліцензію пілота. Авіамашина буде дуже маленька і зможе вмістити лише одного пілота.

16. FlikeMax

Автомобілі, які не тільки їздять, але і літають

FlikeMax — гібрид автомобіля і безпилотника. При заявленої максимальної швидкості до 100 км. год в повітрі апарат зможе прийняти на борт вага до 100 кг. Тестова версія показала пристойні результати — політ тривав 1 годину.

Компанія-розробник планує використовувати модель для автономних безпілотних рейсів, бортовий комп’ютер володіє всіма функціями пілота. Ціна моделі – під великим питанням, але не менше, ніж хорошого спортивного автомобіля.

Автор: Сергій Василенков