Історія Мерседес А-класу

328

Від зірки до зірки.

До 1997 року під брендом Мерседес не було ніколи автомобіля завдовжки 3,5 метра. Але починаючи з кінця 90-х, німецький бренд відкрив для себе новий клас автомобілів. На жаль, перша модель А-класу отримала безліч критики. Особливо за несподіваний провал “лосиного тесту”. До речі, після цього тесту на нових моделях з’явилася система ESP, яка в подальшому стала неодмінним атрибутом всіх автомобілів в автосвіті. Так що А-клас можна подякувати за те, що система ESP на сьогоднішній день врятувала сотні тисяч життів.

Сьогоднішнє покоління нового А-класу далеко просунулася і вже практично не має нічого спільного з першим поколінням А-класу. Особливо нова модель, яка нещодавно була представлена німецьким брендом. Давайте озирнемося назад і подивимося коротку історію знакової моделі Мерседес, поява якої в 1997 році здивувала весь світ.

Mercedes A-Class: Еволюція ідей

Історія Мерседес А-класу

Насправді, щоб розглянути історію Mercedes A-класу, потрібно відправитися не на 1997 рік, а на початок 1980-х, коли німецький преміальний бренд представив свій автомобіль міні – модель Mercedes 190. Саме з цієї моделі Мерседес почав думати про маленьких автомобілях. До цього весь модельний ряд був повнорозмірним. Пізніше Мерседес запропонував ідею міні-автомобілів Smart. Але компанію не влаштовувало, що в микроавтомобилях Smart не може їздити чотири людини. У підсумку було прийнято рішення розробити нову модель.

Концепт Mercedes Studie A

Історія Мерседес А-класу

Першим великим кроком у створенні Mercedes А-класу став концепт-кар Studie A, який був показаний на автосалоні у Франкфурті в 1993 році для дослідження реакції публіки і експертів. Примітно, що цей концепт пропонувався з трьома видами трьохциліндрових двигунів: бензин, дизель, а також з електромотором.

Історія Мерседес А-класу

Концепт пропонував цікаву компоновку салону, який завдяки конструкції був досить просторим для цієї категорії автомобілів. В той час, як для такого невеликого авто тощо простір в салоні було фантастикою.

Mercedes FCC (Сімейний автомобіль для Китаю)

Історія Мерседес А-класу

Пізніше, в 1994 році, Mercedes продемонстрував ще одну концепцію А-класу, створену для китайського ринку. Машина була представлена публіці під кодовою назвою FCC. Зверніть увагу на зовнішній вигляд концепту. Це був вже майже готовий майбутній А-клас.

Mercedes A-Class: Дизайнерські ідеї

Історія Мерседес А-класу

Ідея створити новий клас повинна була спонукати дизайнерів компанії на якісь радикальні кроки. Особливо зовні. Але в підсумку більшість ескізів були дуже консервативними, за винятком деяких проектів. Ось один з них, створений дизайнером Mercedes в 1993 році.

Історія Мерседес А-класу

Ось ще один варіант дизайну А-класу, який розробив художник-дизайнер Стів Маттін (нинішній глава дизайнерського відділу Автовазу, відповідального за автомобілі Лада).

Mercedes A-Class: Нова категорія автомобілів!

Історія Мерседес А-класу

З великою вірою в грандіозний успіх у 1997 році на автосалоні в Женеві дебютує новий серійний А-клас компанії Mercedes. Машина вийшла незвичайною і досить маленькою. У цій моделі німецький бренд зрадив своєму фірмовому стилю, встановивши незвичну решітку радіатора і логотип.

Mercedes A-Class: Барвисте тріо

Історія Мерседес А-класу

Для перших поколінь Mercedes A-класу впізнаваним був не тільки неординарний дизайн автомобілів, але і яскраві кольори кузова, модні в 90-х роках. Це було необхідно, щоб залучити до нової моделі молоде покоління людей. Але в результаті у німців не вийшло досягти своєї мети. Через короткий час ця модель стала користуватися попитом переважно у літніх людей.

Mercedes A-Class: На будь-який смак

Історія Мерседес А-класу

На Франкфуртському автосалоні в 1997 році Mercedes представив три різних комплектації нового А-класу. На фото праворуч – базова версія під назвою “Класик”. В центрі на знімку ви можете побачити комплектацію “Елегант”. Зліва – комплектацію “Авангард” з елементами розкоші всередині і спортивним стилем. Початковою базовою версією стала модель А140 потужністю 82 к. с.

Mercedes A-Class: Великий автомобіль проти міні-авто в краш-тесті

Історія Мерседес А-класу

Звичайно, для того, щоб відразу після виставки почати масово продавати новий А-клас компанії Mercedes було необхідно переконати публіку в безпеці новинки. Для цього був проведений цікавий краш-тест, у якому новий А-клас зіштовхнули лоб в лоб з седаном Е-класу. В результаті краш-тесту весь світ дізнався, що навіть при лобовому зіткненні А-клас такий же безпечний, як і повноцінний седан, завдяки тому, що при лобовому ударі двигун машини не йде в салон, а зміщується в сендвіч-пол.

Mercedes A-Class: Нещасливий “Тест лося”

Історія Мерседес А-класу

Природно, після краш-тесту, через чотири дні після виходу А-класу на ринок, Mercedes вирішив показати всьому світу, що їх новинка легко справляється з відомим випробуванням “Тест лося”, в якому, нагадаємо, імітується несподіваний вихід на дорогу лося або будь-якої іншої тварини.

І яке ж було здивування всього світу, коли з цим тестом автомобіль не впорався на швидкості всього 65 км/год і перекинувся. Для компанії, як, в принципі, і для всього світу, це був шок. Хоча, як стверджують інженери Mercedes, перед початком серійного виробництва А-клас неодноразово проходив “лосиний тест”. У цілому ж про те, що саме сталося в той нещасливий день на випробувальному треку, ніхто не знає. Обставини досі не зрозумілі з-за відсутності яких-небудь подробиць інциденту.

Але як би там не було, в історії А-класу є один факт, який побічно підтвердив, що в новій моделі є проблеми. Справа в тому, що серійне виробництво А-класу було припинено з листопада 1997 року по лютий 1998 року. Далі, починаючи з лютого 1998 року, всі автомобілі А-класу отримують електронну систему стабілізації (ESP).

Mercedes A-Class: Спецверсія в честь перемоги команди McLaren-Mercedes

Історія Мерседес А-класу

Після скандалу з “лосиним тестом” компанії Mercedes вдалося відновити інтерес публіки до машини. Так, у 1999 році німці змогли продати близько 100 000 автомобілів А-класу. У тому ж році на ринок була виведена спеціальна модифікація F1 Edition, яка була випущена на честь перемоги команди McLaren-Mercedes в гонках Формули-1. Всього було випущено 250 автомобілів. 125 автомобілів були оформлені на честь пілота Формули-1 Култхарда, а інші 125 автомобілів – на честь гонщика Хаккінена.

Mercedes A-Class: Альтернатива A

Історія Мерседес А-класу

У 1999 році німецький бренд створив шість концепт-карів, оснащених альтернативними силовими установками. Так, один з концептів оснащувався двигуном, що працює на рідкому водні.

Mercedes A-Class: Vision SLA

Історія Мерседес А-класу

У 2000 році Mercedes всіх здивував, представивши концепт-кар Vision SLA, створений на базі А-класу. Родстер завдовжки 3,77 метра мав потужність 125 л. с. Завдяки використанню в конструкції алюмінію автомобіль важив всього 1 тонну. Але, на жаль, цей приголомшливий автомобіль так і не пішов в серію. Ймовірно, з причини великих витрат при виробництві. Але деякі елементи Mercedes Vision SLA можна побачити на другому поколінні SLK.

Mercedes A-Class: Рестайлинг

Історія Мерседес А-класу

У березні 2001 року Mercedes представив рестайлінг А-класу. Крім деяких змін у зовнішності автомобіль отримав новий інтер’єр і комплектацію з 17-дюймовими колесами.

Mercedes A-Class: Таксі

Історія Мерседес А-класу

Це був перший маленький автомобіль, який став використовуватися в таксі.

Mercedes A-Class: HyPer

Історія Мерседес А-класу

У 1999 році Mercedes в якості дослідження (концепт) створив гібридну дизельну версію A-Class Hyper. Автомобіль оснащений дизельним 1,7-літровим мотором потужністю 90 л. с. (66 кВт), що передає крутний момент на передні колеса. Також машина була оснащена електродвигуном потужністю 26 кВт, який рухав задню вісь.

Історія Мерседес А-класу

Mercedes A-Class HyPer розганявся з 0-100 км/год всього за 8 секунд за допомогою електромотора. Для прикладу: дизельний А-клас (A 170 CDI) до сотні розганявся за 13 секунд.

Mercedes A-Class: Водень

Історія Мерседес А-класу

З 2002 року Mercedes починає розробку водневого А-класу. До кінця 2004 року на дорогах Німеччини, США, Японії та Сінгапуру довгостроково тестувалося вже 60 водневих А-класів. Це було необхідно, щоб з’ясувати, як веде себе водневий авто в повсякденних умовах. До літа 2005 року автомобілі проїхали в цілому 370 000 кілометрів.

Mercedes A-Class: Друге покоління

Історія Мерседес А-класу

За 7 років компанія Mercedes продала 1,1 мільйона примірників першого покоління А-класу. Логічно, що через 7 років німці вирішили випустити друге покоління популярної моделі. На відміну від першої моделі новинка зросла в своїх розмірах. Так, довжина машини становить 3,84 метра. До речі, прем’єра другого покоління А-класу пройшла не на одному з автосалонів, а на круїзному судні “Аїда”.

Mercedes A-Class: Двухдверка

Історія Мерседес А-класу

Разом з традиційною версією А-клас (чотири двері) Mercedes представив нову двохдверну модель А-класу (ліворуч). Машина отримала кодове позначення З 169. Але із-за слабких продажів виробництво купе класу було зупинено в 2010 році.

Mercedes A-Class: Більше розкоші

Історія Мерседес А-класу

Навіть всередині друге покоління А-класу явно збільшилася в розмірі. Салон став просторіше і зручніше. Також інтер’єр А-класу був модернізований, за рахунок чого став виглядати більш елегантно. Наприклад, в салоні з’явилися вставки з дерева, які так цінують справжні шанувальники класичних автомобілів Mercedes.

Mercedes A-Class: Нарешті, електрична версія

Історія Мерседес А-класу

Розробляв Mercedes і електричну версію А-класу, яка повинна була піти в серію. Але, на жаль, машина так і не почала масово випускатися для всього світу. Було виготовлено всього 500 автомобілів – вони були здані в оренду клієнтам з Європи.

Електричні автомобілі А-класу оснащувалися електромоторами потужністю 90 л. с. (70 кіловат) з максимальним крутним моментом 290 Нм.

Mercedes A-Class: Революція – Третє покоління

Історія Мерседес А-класу

У 2012 році Mercedes виводить на ринок абсолютно новий А-клас, який здійснив революцію в цій категорії автомобілів. Компактний міні-автомобіль з високим дахом перетворився в гладкий п’ятидверний авто з низьким дахом, довжина якого склала 4,30 метра. Третє покоління А-класу початок конкуренцію з Audi A3 і BMW 1-серії.

Mercedes A-Class: Швидкий і яскравий

Історія Мерседес А-класу

Новий дизайн третього покоління А-класу включав і AMG-пакети, і яскраві поп-кольори, які повинні залучати молодих клієнтів Mercedes. Але, незважаючи на те, що німці зробили акцент на молодь, показник продажів нової моделі так і не зміг зрівнятися з показником ранніх продажів перших поколінь А-класу.

Mercedes A-Class: A 45 AMG

Історія Мерседес А-класу

З червня 2013 року вперше в історії на ринку з’явився перший А-клас AMG. Автомобіль отримав 2,0-літровий мотор потужністю 360 к. с. Пізніше інженери збільшили потужність-381 к. с.

Mercedes A-Class: Родина стала велика

Історія Мерседес А-класу

Починаючи з 1997 року, компанія Mercedes побудувала понад 5 мільйонів автомобілів сімейства А-класу. Починаючи з 2012 року, від А-класу утворилося безліч відгалужень: моделі CLA, CLA Shooting Brake і GLA, створені на базі А-класу.

Mercedes A-Class: Четверте покоління

Історія Мерседес А-класу

Глава компанії Даймлера Дітер Цетше на фото позують поруч з новим А-класом. Продажі нового, четвертого покоління А-класу стартують навесні 2018 року. Це покоління отримало безліч сучасних електронних систем, починаючи від різних електронних помічників водія і закінчуючи цифровою панеллю приладів.