4MATIC: що це таке на Mercedes

302

Кожен великий виробник автомобілів прагне розробити свої унікальні технології, що будуть виділяти його на тлі конкурентів. У компанії Mercedes таких технологій чимало, однією з них є система повного приводу 4MATIC, про який ми розповімо в цій статті.

Що це таке 4MATIC

4MATIC — це система постійного повного приводу компанії Mercedes, яка розподіляє крутний момент на всі 4 колеса в залежності від ситуації. Наприклад, три колеса тримаються на дорозі добре, а одна починає сильно пробуксовувати. Система перерозподіляє крутний момент до тих пір, поки у всіх чотирьох коліс не буде хороше зчеплення з дорогою.

Постійна подача крутного моменту розподіляє його у співвідношенні 35/65 — 35% на передню вісь, а 65% на задню. У деяких моделях таке співвідношення становить 40/60, 45/55 або 50/50. Також існує 4MATIC+, в якій повний привід можна відключити і перейти до використання виключно заднього приводу.

Вперше система 4MATIC була анонсована в 1985 році у Франкурті. Серійне використання своєї розробки компанія почалася з автомобіля Mercedes-Benz W124. З того часу 4MATIC піддавався деяким доопрацюванням та модифікаціям. Їх поділяють на п’ять поколінь:

  • перше — розроблено в 1985 році, відрізняється бездоганною роботою заблокованих міжосьового і заднього міжколісного диференціалів;
  • друге — вперше використане в Mercedes-Benz W210 з 1997 року. До повного привода додані диференціал вільного типу і система контролю тяги;
  • третє — до модифікації другого покоління додали системи курсової стійкості і контролю тягового зусилля. Застосовується на автомобілях Mercedes C, E та S класів з 2002 року;
  • четверте — поліпшена версія третього покоління з’явилася в 2006 році на моделі S550;
  • п’яте — розроблено в 2013 році і вперше встановлено в CLA 45 AMG і Mercedes-Benz GL 500. Якщо в попередні покоління передня вісь відбирала потужність з задньої осі, то в даній версії привід став додатковим (а не постійним, як було раніше). Це дозволяє повністю відключати передачу зусилля на передню вісь.

Постійні доопрацювання і поліпшення говорять про те, що система здобула розташування водіїв і користується попитом. У 2016 році компанія оголосила про випуск пристрою з оновленою версією відключається приводу.

Як працює система 4MATIC

Технологія відрізняється чудовими ходовими характеристиками, які проявляються в критичних дорожніх умовах. Важливим елементом 4MATIC є електронна система тягового зусилля ETS. Вона автоматично включається при провертанні хоча б одного з коліс. Наприклад, три колеса стоять на гладкій поверхні і лише у одного хороше зчеплення з дорогою. Автомобіль з допомогою ETS може успішно впоратися навіть з таким неприємним положенням. Електронна система тягового зусилля 4MATIC гальмує три проворачивающихся колеса до тих пір, поки четверте не отримає достатнього зусилля для того, щоб машина продовжила рух. Це настільки ефективно, що не потрібно звичайної механічного блокування диференціала.

У 4MATIC є й інші переваги, завдяки яким авто тримається на дорозі в критичних і екстремальних умовах:

  • стабілізація на великих швидкостях — на ряду з досягнутим найкращим тяговим зусиллям ETS володіє додатковим стабілізуючим властивістю при підвищеній швидкості;
  • додаткові сенсори на колесах — вони передають блоку управління інформацію про те, що одне або кілька коліс провертаються. Блок управління миттєво дає команду гідравліці злегка пригальмувати задні колеса, а це надає стабілізуючу дію на весь автомобіль;
  • світловий індикатор — разом з командою гідравліці блок управління подає світловий сигнал на приладову панель про виникнення критичних дорожніх умов. Це для того, щоб крім роботи системи стабілізації сам водій вжив відповідних заходів.

Перевага в комфорті і безпеки може бути посилена, якщо 4MATIC доповнити електронною системою стабілізації руху ESP. Таким чином система 4MATIC в сукупності з ESP, ETS, блоком управління динаміки руху та додатковими сенсорами здатна розраховувати кути розташування коліс і поперечне прискорення автомобіля. З допомогою цих параметрів 4MATIC домагається покращеної стабілізації авто в русі.

Наприклад, машину починає заносити на лівому віражі задньою частиною. Система веде себе таким чином:

  • комп’ютер з допомогою сенсорів розпізнає відхилення від безпечної траєкторії руху;
  • блок управління збавляє газ з метою досягти вихідної стабілізації.

Якщо цих дій не вистачає, система спеціально пригальмовує переднє колесо, що знаходиться із зовнішньої сторони повороту. Це щоб протистояти заносу задньої частини автомобіля. Якщо ж машина відчуває занесення в передній частині, то для повернення початкової стабілізації система цілеспрямовано гальмує вже заднє колесо, що знаходиться з внутрішньої сторони повороту.

Читайте також: Що таке повний привід автомобіля і для чого він потрібен.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового