Технологія RunFlat: що це таке

364

Сьогодні ми поговоримо про шинах. До того ж, шинах не простих. У цій статті ми розглянемо питання, що таке RunFlat. Що означає це поєднання, які особливості, плюси і мінуси таких шин.

З англійської мови поєднання Run Flat перекладається як плоска їзда. Ну а якщо адаптувати це словосполучення стосовно нашої теми – їзда на спущеній шині. Суть тут, досить проста. Якщо звичайна шина, при порушенні цілісності, під вагою розпластується і моментально приходить в непридатність, то шина RunFlat, впевнено тримається на диску і дозволяє рухатися далі, ще приблизно сто кілометрів, правда доведеться їхати повільніше.

Звичайна і runflat шина при втрати тиску.

Технічно це досягається за рахунок двох рішень. Перше, це більш стійкий до тертя і підвищення температури, складу шини. А друге рішення, це посилені бічні бортики, більш потужний корд і інші зміни, що дозволяють навіть під чималою вагою автомобіля, утримувати шину в правильному положенні.

Зміст

  • Позначення шин Run Flat
  • Обмеження для шин RunFlat
  • Плюси і мінуси RunFlat шин
  • У підсумку

Позначення шин Run Flat

Загалом-то, якого-небудь універсального позначення для таких шин, не існує. Різні виробники позначають такі вироби в своїй лінійці, по-різному. Ось деякі з позначень: Goodyear RunOnFlat (EMT), Bridgestone RFT, Michelin ZP, Continental SSR, Pirelli Run Flat, Dunlop RunOnFlat (DSST), Nokian Run Flat, Hankook HRS, Yokohama ZPS і так далі. Тому, при покупці шин RunFlat від того чи іншого виробника, слід завчасно дізнатися їх маркування, прийняту в цій фірмі.

Обмеження для шин RunFlat

В принципі, такі шини слід відносити до преміального сегменту. І справа тут не тільки в їх вартості, а вона досить солідна. Справа в тому, що для застосування подібних шин, потрібно, щоб автомобіль був оснащений спеціальним датчиком тиску в шинах. А такий датчик сьогодні ставиться далеко не на всі моделі авто. Крім того, обов’язковою умовою для використання шини RunFlat, є наявність системи курсової стійкості. Так що, ця взуття, аж ніяк не на кожну ногу.

До того ж, далеко не кожна шиномонтажка допоможе вам з заміною або ремонтом таких шин. Особливо це стосується сервісів в маленьких містечках або на швидкісних трасах. А тому, не варто так вже покладатися на подібні шини.

Плюси і мінуси RunFlat шин

Власне плюсів у шин Run Flat, існує тільки два. Це безпека, а так само відсутність необхідності возити з собою запасне колесо. Але обидва ці плюса, як мінімум, не однозначні. Адже якщо ви не впевнені, що у випадку проколу шини, вам буде надана допомога, запаску брати все-таки доведеться. А про безпеку, ми поговоримо трохи пізніше.

Є у шин Run Flat і свої мінуси. І ці мінуси, досить значні. До них відносяться:

  • більш висока жорсткість;
  • більш слабка керованість в поворотах;
  • мала ремонтопридатність;
  • підвищена шумність при їзді;

Що ж стосується ціни, то для людей, які їздять на автомобілях з датчиками тиску шин, це не така вже й проблема.

Ось ми і підійшли до питання безпеки. Як відзначають багато водіїв, особисто випробували технологію Runflat, з такими шинами, автомобіль слухається керма значно гірше. А тому, до їзди на таких покришках слід звикнути і все одно, залишаються обмеження досить істотні. Ось і виходить, що з безпекою тут також не все так однозначно.

У підсумку

Сама ідея, втілена в шинах родини RunFlat, звичайно ж, хороша і правильна. Все що підвищує безпеку дорожнього руху, повинно впроваджуватися і вдосконалюватися. Але, на сьогоднішній день, у таких шин є серйозні недоліки, а крім того, для їх нормального і повсюдного застосування, потрібна відповідна і знову-таки повсюдна, забезпечує інфраструктура. Без усього цього, такі шини, хоч і безпечні, залишаються досить рідкісними на наших дорогах. Будемо сподіватися, що в майбутньому ситуація з шинами RunFlat покращиться.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового