ДПДЗ: що це таке

322

Сьогодні кожному автолюбителю відомо, що автомобіль з безпосереднім уприскуванням палива, або інжектором, набагато більш ефективний, чуйний, а також володіє більшою потужністю при рівних обсягах двигуна, в порівнянні з карбюраторними авто.

Але всі ці переваги забезпечує не тільки сам інжектор. Є ще й інші системи, які вносять свою лепту в ефективність автомобілів з безпосереднім уприскуванням палива. Одним з таких пристроїв є датчик положення дросельної заслінки, або ДПДЗ. Що таке ДПТЗ, навіщо він потрібен і як влаштований – про це ми розповімо в цій статті.

Зміст

  • За що відповідає ДПДЗ
  • Принцип роботи ДПДЗ
  • Можливі проблеми з ДПДЗ
  • Відео про проблеми з ДПДЗ

За що відповідає ДПДЗ

Як виглядає датчик положення дросельної заслінки

І так, положення дросельної заслінки регулюється, як відомо, натисканням педалі газу. Отже, відстежуючи її положення, електронний блок управління здатний коригувати подачу палива і тим самим змінювати режим роботи двигуна, його обороти і як наслідок, швидкість руху автомобіля або його тягове зусилля. Але це в загальних рисах, а по суті, відбувається наступне.

За допомогою ДПДЗ в блок електронного управління передається не тільки зміна положення дросельної заслінки, але і динаміка зміни. Таким чином, електроніка враховує те, як сильно водій натискає на газ і реагує відповідно.

В момент, коли датчик положення дросельної заслінки фіксує її відкриття на 75 відсотків, електроніка включає режим продувки двигуна. А коли датчик звітує про повне закриття заслінки, блок електронного управління задіює регулятор холостого ходу, завдяки чому у двигун надходить повітря, не дивлячись на те, що дросельна заслінка закрита. На практиці це призводить до того, що навіть якщо ви зняли ногу з педалі газу, двигун продовжує працювати. Ну а завдяки фіксації динаміки руху заслінки, двигун реагує більш чуйно, машина веде себе більш передбачувано і адекватно.

Принцип роботи ДПДЗ

За принципом роботи, датчик положення дросельної заслінки це потенціометр, в якому при зміні положення заслінки змінюється напруга, що і фіксується відповідним контролером. Ну а за відстеження динаміки зміни положення заслінки відповідає не сам датчик, а безпосередньо електроніка блоку управління двигуном.

Встановлюється ДПДЗ на корпус дросельної заслінки і з’єднується з віссю, навколо якої, заслінка обертається. Таким чином, забезпечується ефективна фіксація переміщень заслінки дроселя.

Читайте також: Коли і як міняти ремінь ГРМ на автомобілі.

Можливі проблеми з ДПДЗ

Сучасні автомобілі в більшості своїй оснащуються системою самодіагностики, яка перевіряє якщо не все, то дуже багато датчики та пристрої автомобіля. Якщо така діагностика визначає проблеми в роботі датчика положення дросельної заслінки, то в пам’яті будуть записані відповідні коди помилок. Якщо ж датчик збоїть постійно, може спрацювати світловий індикатор CHECK ENGINE.

Але навіть у разі появи кодів помилок, що вказують на збої пов’язані з ДПДЗ не слід відразу вважати його таким, що вийшов з ладу. Такі помилки, це лише підказка, в якому напрямку слід вести пошуки проблем і несправностей. Наприклад, помилки можуть виникати при замиканнях автомобільної проводки.

У тих випадках, коли ДПДЗ дійсно виходить з ладу, включається аварійна програма управління двигуном, а положення заслінки визначається згідно показань датчика колінвалу. Так само до визначення положення дросельної заслінки в таких ситуаціях залучається ДМРВ – датчик масової витрати повітря. І хоча такий метод має ряд недоліків, але в якості резервного варіанта, він цілком працездатний.

Розглянемо основні симптоми несправностей, які виникають з ДПДЗ. Найбільш загальні ознаки виходу з ладу цього датчика, такі:

  • змінюються обороти мотора на холостому ходу;
  • зупинка двигуна після різкого відпускання педалі газу;
  • ривки при русі з постійною натисканням педалі газу;
  • падіння потужності без видимих причин;

До основних несправностей в роботі ДПДЗ можна віднести:

  • порушення і руйнування резистивного шару датчика, що призводить до неможливості правильної роботи датчика;
  • знос і поломка рухомих контактів датчика;
  • окислення деталей;
  • пробої і замикання в проводах;
  • неправильне положення датчика;

Звичайно ж, ми вказали лише найбільш загальні проблеми, які можуть виникнути з ДПДЗ. На практиці їх значно більше, і в цілому ряді випадків, датчик доводиться міняти. Більш того, іноді потрібно обнулити його параметри в бортовому комп’ютері вашого автомобіля, для досягнення нормальної роботи двигуна. Між тим, навіть при появі специфічних ознак та симптомів, що далеко не завжди проблема саме в цьому датчику. Іноді дає збої ДМРВ, іноді датчик положення коленвала, часом порушена герметичність системи, а можливо забилася сама заслінка.

У загальному і цілому, несправності датчика положення дросельної заслінки, – це лише одна з причин неадекватної і нестабільної роботи двигуна. Ситуація з цим датчиком, характерна для багатьох електронних і не тільки – систем автомобіля. Вони покращують параметри його роботи, підвищують комфорт і безпеку їзди, полегшують роботу водія. Але, ускладнення системи, це майже завжди зниження її надійності. А тому, при виході з ладу того чи іншого вузла, навіть правильна локалізація поломки, вже завдання досить складне.

Читайте також: Що таке ДМРВ на автомобілі і які функції воно виконує.

Відео про проблеми з ДПДЗ

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового