Efb, agm, “звичайний” – який акумулятор взяти на заміну штатного?

68

Звідки взялися?

Спочатку придумали батареї з технологією agm (absorbent glass mat), в яких електроліт знаходиться не в рідкому вигляді, а як просочення в абсорбенті. Ці акб відрізняли висока стійкість до циклічних глибоких розрядів, покращений прийом заряду і підвищені енергетичні показники — те, що потрібно для дорогих машин з системою start-stop. Однак коли start-stop став масово впроваджуватися на більш скромних автомобілях, у виробників з’явилося бажання заощадити на батареях.

Компанія exide в 2007 році запропонувала компроміс: поліпшити конструкцію «звичайних» батарей таким чином, щоб підвищити надійність їх роботи в старт-стопних режимах. Efb (enhanced flooded battery) в перекладі означає «поліпшена залита батарея» — технологія «рідких» свинцевих акумуляторів з більш досконалими технічними параметрами припала до двору тим фірмам, для яких батареї agm занадто дорогі або надлишкові.

Чим відрізняються?

Звичайна акб в “старт-стопному” режимі витримує від сили кілька місяців, після чого вимагає заміни. Інші виробники розміщують на кришці звичайних батарей попередження: для системи start-stop не призначені! а ось на лінійках agm і efb, навпаки, зазвичай поміщена піктограма, що дозволяє таке використання.

10 міфів про акумулятори: викрили все!

Конструктивно батареї efb мають відмінності від стандартних.

На прикладі тієї ж exide можна виділити наступне:

  • посилені струмовідвідна решітка електродів і сепаратор, що дозволяють підвищити глибину розрядів;
  • добавки в активну масу негативного електрода високомолекулярного вуглецевмісного з’єднання для збільшення швидкості заряду;
  • спеціальне армуюче покриття на поверхні позитивного електрода, що поліпшує роботу в циклічному режимі.

Оновлена редакція європейського стандарту en 50342-6 особливо обумовлює вимоги до подібних батарей по вібростійкості, водоспоживання, прийому заряду і числа розрядно-зарядних циклів. Однак в росії чинного профільного стандарту по efb немає, а тому вітчизняні батареї, взагалі кажучи, можуть сильно відрізнятися від імпортних.

Не дивно, що і думки про реальні достоїнства efb сильно розходяться. Оптимісти вважають, що батареї efb в чомусь навіть перевершують agm, оскільки у останніх рекомбінація газів в підкапотному просторі при великих перепадах температур не завжди стійка, а тому їх бажано розміщувати в багажнику. Однак основна маса споживачів вважає, що efb-це просто “звичайна” батарея з рідким електролітом, яку «трохи поліпшили», накрутивши при цьому ціну.

Де використовуються?

На ринку запчастин батареї з позначенням efb прописалися впевнено — їх пропонують akom, exide, titan, topla, zubr, звір, ведмідь і багато інших. А ось з якими батареями продаються нові машини в росії?

  • audi. батареї типу efb широко використовуються, особливо на моделях з поперечним компонуванням двигуна.
  • bmw. акумулятори efb використовуються-з маркуванням ef. Приблизно c 2018 року вони ставляться на машини з поперечно розташованими двигунами^ bmw x1 (f48), x2 (f39), 2 gran coupe (f44) та інші f4x, які не представлені на нашому ринку, а також mini (f5x і f60). На переважній більшості інших bmw залишаються agm-вони, хоча дорожче і важче, за сукупністю характеристик виграють.
  • citroen. автомобілі, офіційно вироблені в росії або імпортовані, не мають системи start-stop, а технологія efb найбільш актуальна саме для таких версій, відповіли на питання «за кермом» в представництві марки.
  • mazda. використовуються тільки батареї традиційного типу – не efb.
  • mitsubishi. автомобілі з системою start-stop в росію не поставляються, тому необхідності в батареях з даними технологіями немає.
  • porsche. на нових моделях в більшості випадків використовуються літієві батареї. Якщо ж застосовується свинцево-кислотна батарея, то це agm.
  • renault. батареї efb не використовуються.
  • volkswagen. в даний час автомобілі з такими батареями на російських заводах не виробляються і не імпортуються.
  • ваз. на конвеєрі акумуляторні батареї типу efb не використовуються.

Наша думка

батареї efb можуть замінювати стандартні акб. За вартістю вони перевершують звичайні батареї, але поступаються agm. Застосовувати такі батареї замість штатних agm небажано.

Дякуємо компанії exide і особисто р. А. Герасимова за допомогу в підготовці матеріалу.