З молотка пустять jensen ff: модель-піонер серед повнопривідних спорткарів

69

У листопаді дві тисячі двадцять першого аукціонний будинок silverstone проведе торги, виставивши на продаж класичне купе jensen ff 1971 року. Дана модель була представлена британською компанією в далекому 1966 році і стала першим в історії спорткаром, який отримав повний привід.

Для порівняння, легендарний audi quattro дебютував на ринку лише через 14 років. До слова, з «німця» якраз і почалася популяризація повнопривідних спорткарів.

Так чи інакше, jensen ff виявився майже точною копією задньопривідної моделі jensen interceptor, але отримав розтягнутий на 150 мм кузов. Подовжити останній довелося якраз для установки системи повного приводу.

При цьому як interceptor, так і ff (є абревіатурою від «ferguson formula») мають ідентичну «начинку»: в рух обидві класичні моделі приводить двигун chrysler v8 і трьохшвидкісна коробка-автомат 727 torqueflite.

Повідомляється, що виставлений на продаж автомобіль всі ці роки дбайливо зберігався в сухому гаражі, а в 2004-му ще й пройшов комплексну реставрацію. На сьогоднішній день машина знаходиться в ідеальному для свого віку стані.

Свого часу jensen ff коштував дуже дорого (дорожче, ніж aston martin db6), при цьому організатори торгів розраховують, що за 50-річну повнопривідну дводверку їм вдасться виручити 130 000 фунтів стерлінгів (12,7 млн рублів за нинішнім курсом).