Турботаймер: що це таке

346

Автомобілі з турбованими двигунами стають в нашій країні все більш популярними. Турбіни забезпечують примусове нагнітання повітря в циліндри, завдяки чому відбувається більш повне згоряння палива і, як наслідок, істотне збільшення потужності силових агрегатів (в середньому на 20-30%) в порівнянні із звичайними, атмосферними, того ж робочого об’єму. Турбовані мотори відрізняються хорошими тяговими характеристиками, меншою витратою палива і високими показниками крутного моменту.

Нерідко вони оснащуються різними додатковими пристроями, в тому числі і турботаймерами. Слід зауважити, що далеко не всі автомобілісти мають уявлення про їх функції та призначення. Про те, що таке турботаймер, навіщо про потрібен, як працює та чи має сенс встановлювати його на свій автомобіль, піде мова в цій статті.

Зміст

  • Що таке турботаймер і для чого він потрібен
  • Плюси і мінуси турботаймера
  • Має сенс встановлювати турботаймер?
  • Відео на тему

Що таке турботаймер і для чого він потрібен

Турботаймер представляє собою невеликий електронний гаджет, який дозволяє істотно збільшити термін служби автомобільної турбіни. По суті справи, він є невеликим спеціалізованим контролером, який самостійно глушить двигун через деякий час після того, як ключ запалювання виймуть із замку. Протягом усього цього строку силовий агрегат продовжує працювати на холостих обертах. Встановлюється турботаймер безпосередньо під торпедо автомобіля і підключається до замка запалювання.

Як виглядає встановлений турботаймер.

Суть дії турботаймера полягає в тому, щоб дати можливість турбіні поступово охолонути після роботи в умовах дуже високої температури. Справа в тому, що її охолодження виробляється машинним маслом, подача якого до нього проводиться масляним насосом двигуна. Якщо двигун перестає працювати, то і подача мастила (що одночасно є охолоджувачем) припиняється. Це може призвести до виходу з ладу таких деталей, як підшипники турбіни.

Досвідчені водії часто експлуатують турбовані мотори своїх машин на високих обертах і, тим самим, розігріваючі турбіни до дуже високих температур, перед тим, як вимкнути двигуни, протягом певного часу залишають їх працювати на холостих обертах, і тільки потім вимикають запалювання. Таким чином, турбіна встигає охолонути, їй забезпечується нормальне охолодження. Якщо ж використовувати турботаймер, то вичікувати цей період, сидячи в салоні машини, не потрібно. Можна вийняти ключ із замка очікування і відправитися у своїх справах, а «розумна» електроніка заглушить двигун сама дещо пізніше.

Слід зауважити, що якщо хто-небудь проникне в автомобіль з працюючим турботаймером тоді, коли власник вже покине авто, він не зможе його викрасти. Справа в тому, що це пристрій блокує управління машиною і, до того ж, зловмисника при спробі виїхати на ній, включає сигналізацію.

Плюси і мінуси турботаймера

Цей невеликий автомобільний електронний гаджет має цілий ряд безперечних переваг. До найбільш значущими з них слід віднести те, що він:

  • Дозволяє уникнути перегріву турбіни;
  • Коштує відносно недорого;
  • Встановлюється легко і просто;

Як відомо, автомобільна турбіна — агрегат досить складний і досить дорогий. Якщо виходять з ладу її підшипники (що дуже часто буває при постійному перегріві), то і самі вони, і їх заміна складають досить солідні суми. Якщо турбіна виявляється неремонтопридатних, то витрати виявляються ще більш суттєвими. Турботаймер обходиться в куди скромнішу суму. Що стосується монтажу цього пристрою, то його цілком можна зробити і самостійно, хоча краще все ж довірити цю справу професіоналам.

Є, однак, у турботаймеров й один істотний недолік. Він полягає в тому, що вони досить часто конфліктують зі штатними системами сигналізації автомобілів. Як показує практика, в більшості випадків ця проблема виявляється цілком курабельною, якщо за справу беруться професіонали.

Читайте також: Чим турбіна відрізняється від компресора і що краще?”.

Має сенс встановлювати турботаймер?

Цим питанням задаються дуже багато власників автомобілів з турбованими двигунами. Відповідь на нього є однозначно позитивним для тих автомобілістів, які регулярно експлуатують свої автомобілі на високих оборотах (5000-7000 оборотів в хвилину). Їм такі девайси дійсно необхідні, оскільки, оснастивши ними свої машини, вони зможуть спокійно залишати їх, не чекаючи того моменту, поки компоненти турбіни охолонуть, попрацювавши на холостих обертах. Якщо ж водій є прихильником спокійного стилю їзди, то особливої потреби в турботаймере у нього немає.

Слід також мати на увазі, що багато виробників турбін для автомобільних двигунів зараз випускають моделі турбін, в яких тепло від камери з розігрітими газами мало впливає на температуру підшипників. Якщо на автомобілі встановлений саме такий агрегат, то турботаймер також не потрібен. Крім того, деякі авто преміум-класу зараз оснащуються автономними системами охолодження двигунів з турбонаддувом. Вони забезпечують циркуляцію масла, так що на ці машини встановлювати турботаймеры просто немає ніякого сенсу.

Читайте також: Докладно про турбованим двигуном TDI.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину