Volkswagen teramont-плюси і мінуси великого кросовера з сша

29

Компанія volkswagen періодично влаштовує експерименти, продаючи в росії нішеві автомобілі з інших країн. Так, наприклад, у свій час продавався ліфтбек arteon, привезений з європи, седан jetta з мексики. Тепер прийшла черга великого семимісного кросовера teramont, який поставляється в рф прямо з сша. Чи знайде своїх покупців новинка і в чому її головні переваги і недоліки — розберемо в сьогоднішньому огляді.

volkswagen teramont

На тесті рестайлінгова версія, яка з’явилася в сша ще в 2020 році, але в росію прибула тільки в кінці 2021 року. Модель змінилася завдяки новим фарам, решітці радіатора, бамперам і ліхтарям. Через видозмінені бамперів автомобіль додав в довжину приблизно на 70 мм.

Відразу розвію міфи про те, що teramont є родичем touareg. Автомобілі хоч близькі за габаритами і ціною, але побудовані на абсолютно різних платформах і технологіях. Якщо точніше, то touareg побудований на платформі mlb-evo і є родичем porsche cayenne, audi q7, q8. Має поздовжньо розташований двигун, постійний повний привід з диференціалом torsen, автомат zf і більш дорогі матеріали обробки. Це лише кілька головних відмінностей. Вартість touareg на 1-2 мільйони рублів вище, в залежності від виконання.

volkswagen touareg v6 tdi

Teramont, що продається в сша під назвою atlas, побудований на платформі mqb. На даному візку створені багато компактні моделі, наприклад, volkswagen tiguan, taos, skoda karoq, octavia та інші. Двигун розташований поперечно, а повнопривідна система реалізована за допомогою муфти haldex v-го покоління. У звичайних режимах майже весь крутний момент передається на передню вісь, а до 10% моменту в якості преднатяга йде на задні колеса.

фольксваген терамонт

Teramont дійсно великий кросовер, який дивує не тільки габаритами, але і строгими лініями в дизайні кузова. Дивлячись на teramont, виникають думки, що переді мною істотно роздутий паркетник taos, який ми недавно тестували. Тільки навпаки, taos є зменшеною копією teramont.

вид збоку-в довжину автомобіль більше п’яти метрів

Якщо говорити про габарити, то довжина дорівнює — 5097 мм, ширина — 1990 мм, висота — 1777 мм.колісна база — 2978 мм.

У своєму класі це один з найбільших автомобілів. Він більше, ніж hyundai palisade (4980 мм, 1975 мм і 1750 мм), який нещодавно був у нас на тесті. Інші конкуренти-mazda cx-9, toyota highlander, volvo xc90 — менше терамонта. Так, що там говорити, він довший навіть мастодонтів типу toyota land cruiser 200, 300 і prado.

Єдиний кросовер, який виграє в габаритах — це chevrolet traverse. Його довжина становить 5189 мм, ширина — 1996 мм і висота — 1796 мм.

chevrolet traverse — ще один великий кросовер з сша

За офіційними даними кліренс становить 198 мм, що цілком пристойно. Але звіси довгі, та й при такій колісній базі кросовер не може похвалитися видатною геометричною прохідністю. Воно і не потрібно-навряд чи власник терамонта вирішить виїжджати на серйозне бездоріжжя. Максимум-проїхати через невеликий замет або піднятися на бордюр.

Тестовий автомобіль в комплектації exclusive, з двигуном tsi 2.0 (220 к.с., 350 нм) і 8-ми ступінчастим автоматом, коштує від 4 247 000 рублів. Стартова ціна версії respect – від 3 846 000 рублів, наступна status — від 4 087 000 рублів.

Топова модифікація r-line за ціною від 4 434 000 рублів зовні відрізняється видозміненими бамперами, накладками на пороги і 20-дюймовими дисками r-line sebring.

на фото — teramont/atlas r-line

Світлодіодна лінзована оптика є вже в базовому виконанні respect. Починаючи з версії status, фари доповнені денними ходовими вогнями і секцією підсвічування поворотів. З комплектації exclusive автомобіль оснащений системою управління дальнім світлом”light assist”.

світлодіодна оптика з функцією підсвічування поворотів

Дивлячись на фари, розумієш — творці заощадили на динамічних покажчиках повороту, яких немає ні в одній комплектації.

У перших двох комплектаціях 18-дюймові колеса, а в передтопової exclusive і топової r-line — колеса на 20 дюймів. Природно, на 20-х колесах teramont виглядає більш гармонійно, ніж на 18-х.

На кормі з’явилася світловідбиваюча смужка на всю ширину і трохи змінилися задні ліхтарі.

вид ззаду

Інтер’єр

Інтер’єр і висока посадка вражають уяву своїм простором-відчуваєш себе незвично. Починаєш розуміти, чому люди вибирають великі кросовери.

інтер’єр volkswagen teramont 2021

Але якість матеріалів нічим не дивує. Верх панелі зроблений з м’якого пластику, низ з жорсткого, те ж саме стосується і дверних карт. Ловиш себе на думці, що всередині — це роздутий tiguan або kodiaq, адже інтер’єр цих моделей дуже схожий за стилістикою з терамонтом.

інтер’єр комплектації exclusive

Вже в базовій версії доступні 8-дюймова приладова панель, тризонний клімат-контроль, навігаційна система, адаптивний круїз-контроль, бездротова зарядка, електропривод водійського сидіння і обробка зі штучної шкіри v-tex.

Наступне виконання status доповнюється цифровою 10-дюймовою панеллю приладів, сидіння топ-комфорт з натуральної шкіри vienna з вентиляцією і електроприводом, фоновим підсвічуванням і бездротовим підключенням ap-connect.

сидіння з натуральної шкіри vienna з вентиляцією

Тестова машина у виконанні exclusive, крім перерахованого вище, може похвалитися системою кругового огляду, камери якої встановлені в бічних дзеркалах. Також є системи автоматичного управління дальнім світлом і утримання в смузі.

вид з камери кругового огляду

На другому ряду місця дуже багато. Сидіння рухаються вперед-назад, а спинки регулюються під різними кутами. Причому, електропривод бічних сидінь доступний з виконання status в пакеті-опцій, а в exclusive за замовчуванням.

на другому ряду сидінь

На третьому ряду простору менше, ніж на другому, але досить для двох пасажирів середньої комплекції.

третій ряд сидінь

Багажник

Найцікавіше в салоні терамонта — це багажне відділення, обсяг якого становить 583 літри.

багажне відділення терамонта

При складених спинках обсяг збільшується до 2741 л.ще більш важливо, що утворюється абсолютно рівна підлога. Так, в такому салоні можна з легкістю перевозити великогабаритні речі і влаштовувати ночівлі, наприклад, на природі.

Під підлогою багажника є додаткові ніші, а під ними докатка. Електропривод п’ятої двері у всіх комплектаціях.

під підлогою багажника

Поїхали

Починаючи рух в міському потоці, до габаритів терамонта потрібно звикати. Повторюся, це далеко не маленька машина. Але приємно, що сидиш високо і відчуваєш відмінну оглядовість, а інші учасники руху з повагою ставляться до автомобіля і ввічливо пропускають.

в терамонте — видно на скільки нижче bmw x3

Шумоізоляція тут на гідному рівні. Настирливих, сторонніх шумів я не помічав.

Натискаю педаль газу майже в підлогу. Чую гуркіт турбомотора і бачу значок пробуксовки коліс на приладовій панелі. Терамонт чіпляється за поверхню дороги чотирма колесами. Прискорення динамічні, наприклад, розгін з місця до сотні займає 8,6 секунди, а максимальна швидкість — 190 км/год.

Так, tiguan r-line з таким же мотором їде динамічніше, але і важить він легше — 1659 кг проти 2078 кг у teramont.

Автомобіль чудово тримає дорогу, адже колісна база майже три метри. Підвіска досить м’яка, різні нерівності і ямки навіть на 20-дюймових колесах особливо не відчуваються. На поворотах очікувано крениться, а на гладкому асфальті приємно погойдується.

Дивно, але заводських гальмівних механізмів для двотонного кросовера цілком достатньо. Я різко прискорився, майже натиснув газ в підлогу, як незабаром потрібно було повернути праворуч. Різко вдаривши по гальмах, машина слухалася, і ми заїхали рівно по своїй траєкторії. Управляється терамонт як легковий, але великий автомобіль з високою посадкою.

терамонт в заметі

Що стосується повнопривідної системи з муфтою халдекс, то працює вона відмінно. Для впевнених стартів взимку і подолання невеликого бездоріжжя годиться. Ми заїжджали в невеликі замети, звідки впевнено виїжджали. Але при такій колісній базі і звисах великий ризик посадити машину на пузо. Режим їзди можна вибрати за допомогою шайми на центральній консолі.

центральна консоль і шайба вибору режиму їзди

Двигун і трансмісія

Під капотом стоїть легендарний двигун 2.0 tsi (220 к.с., 350 нм) chhb серії ea888 gen3 з чавунним блоком циліндрів і алюмінієвою головкою блоку. Турбіна – ihi is20. Мотор відомий надійністю і невибагливістю. З легкістю чіпується. Наприклад, зі stage 1Можна збільшити потужність до 315 к.с., а крутний момент до 516 нм.

Двигун 2.0 tsi chhb також встановлювався на заряджені volkswagen golf gti, skoda octavia rs і tiguan r-line.

Замість робота dsg в парі з мотором працює 8-ступінчаста автоматична трансмісія aisin 09p (aq450). Витримує до 450 нм крутного моменту, тому особливо серйозно змінити потужність мотора не вдасться — коробка може не витримати. Максимум-це чіп-тюнінг stage 1.

Крім турбо-агрегату доступний атмосферний шестициліндровий рядно-зміщений мотор 3.6 vr6, у якого циліндри мають невеликий кут розвалу — всього 10,6 градуса. Двигун відноситься до серії ea390, має безпосереднє уприскування палива і систему зміни фаз газорозподілу на впуску і випуску. У сша агрегат видає 279 сил, але для росії потужність зменшили до 249 к.с. Крутний момент — 360 нм.

під капотом 3.6 vr6

Автомобіль з атмосферником також агрегатується з 8-ступінчастим автоматом aisin і пропонується тільки в топ-версії r-line за ціною від 4 343 000 руб.

Атмосферник vr6 витрачає на 1,5 — 2,0 літра більше палива і прискорюється до першої сотні повільніше-9,3 проти 8,6 секунди у версії з турбомотором.

Замість виведення

Зізнаюся, до знайомства з teramont, я вважав великі машини абсолютно зайвими в міському потоці. Я думав, навіщо возити з собою дві тонни заліза і купу вільного простору. Після тест-драйву я почав розуміти людей, які купують такі автомобілі. По-перше, в салоні дуже багато місця. По-друге, висока посадка. По-третє, для великої родини з двома або трьома дітьми, та ще з домашніми вихованцями, він ідеально підходить. Це та сама машина, на якій можна відправитися в далеку подорож, виїхати на природу, та й в місті їздити кожен день.

Тому в сша, звідки родом teramont, так люблять подібні машини. Але причини успіху не тільки в тому, що американці часто подорожують, а й у фінансовій стороні питання. Адже далеко не кожен російський автолюбитель може дозволити собі кросовер за 4-5 мільйонів рублів, а в північної америки цей автомобіль набагато доступніше і продається за ціною від 33 475 доларів (2 486 857 рублів за курсом). Так, і в цілому дохід жителів сша вище, ніж у росіян.

До того ж, багато хто з тих, хто готовий витратити 5-6 мільйонів рублів на покупку кросовера, віддадуть перевагу більш технологічний і преміальний volkswagen touareg. Або, не втрачає в ціні позашляховик toyota land cruiser prado. Але той, хто вибере teramont, буде володіти по-справжньому унікальним автомобілем, який викликає повагу на дорогах і дарує задоволення від водіння.

З прямих конкурентів вище відзначали-hyundai palisade — від 3 729 000 руб), mazda cx-9 (від 3 310 000 руб), toyota highlander (від 4 296 000 руб), chevrolet traverse (від 3 845 000 руб), volvo xc90 (від 4 280 000 руб). У кожного з них є свої плюси і мінуси, а teramont своїх покупців в росії знайде точно.

З повагою, айрат кадирмаєв.