Адсорбер: що це і для чого потрібно

527

Практично в кожному сучасному автомобілі, який відповідає жорстким вимогам екологічності не нижче Євро-3, є такий маловідомий простим автолюбителям агрегат, як адсорбер. Він робить машину істотно дружелюбніше до навколишньої природи, до того ж без нього більшість авто просто не здатне працювати. Що таке адсорбер, ніж його функції, які особливості конструкції даного елемента? Відповіді на всі ці питання Ви знайдете в нашому матеріалі.

Зміст

  • Що таке адсорбер і для чого потрібен
  • Як влаштований адсорбер бензинових парів
  • Як працює адсорбер і клапан
  • Ознаки несправності адсорбера і клапана
  • Як виявити несправності клапана адсорбера
  • Відео на тему

Що таке адсорбер і для чого потрібен

Як виглядає адсорбер

Процес адсорбирования являє собою поглинання газових середовищ тілами твердої або рідкої консистенції. Відповідно, основне завдання адсорбера – поглинати гази, не даючи їм потрапити в навколишнє середовище. Однак це не вихлопні гази, а пари бензину, виходять з порожнини паливного бака. Коли двигун автомобіля працює, спіймані пари передаються у впускний колектор, під час стоянки бензинові пари нейтралізуються всередині адсорбера.

Таким чином, адсорбер не дозволяє парам бензину проникати в навколишнє середовище, що вимагається нормами сучасних екологічних стандартів, а також не пропускає їх у салон. Крім того, затримка, конденсація парів і повернення бензину назад в паливну систему забезпечує додаткову економію.

Також слід зазначити таку функцію, виконувану адсорбера, як комплексна вентиляція паливного бака. При витрачанні палива звільняється місце заповнюється повітрям, який подається через адсорбер. Тут повітря фільтрується і осушується, що позитивно позначається на роботі двигуна в цілому.

Основною підставою для поділу адсорберів на окремі класи є його наповнення. На сьогоднішній день використовуються такі варіанти:

  • зернистий адсорбент, що знаходиться в нерухомому стані;
  • зернистий адсорбент, здатний переміщатися в порожнині пристрою;
  • дрібнозернисте заповнення з киплячим нижнім шаром.

Максимальну ефективність показують адсорбери зі статичним грубозернистим наповненням. Основна його перевага – захищеність від часткової або повної втрати активної речовини разом з паливними парами.

Як влаштований адсорбер бензинових парів

На схемі: 1 — трубка паропроводу; 2 — трубка адсорбера і клапана продувки; 3 — шалнги; 4 — клапан продувки; 5 — трубка зливу палива; 6 — сепаратор пари палива; 7 — клапан гравітаційний; 8-10 — трубки паропроводу; 11 — адсорбер;

Конструктивно адсорбер являє собою порожнистий циліндр, заповнений фільтруючим агентом і оснащений рядом додаткових модулів. Основні його елементи:

  • безпосередньо ємність фільтра;
  • активоване вугілля у вигляді гранул – це речовина ефективно затримує бензинові пари;
  • сепаратор – відповідає за повернення затриманих парів в паливний бак;
  • гравітаційний клапан – необхідний в екстрених ситуаціях, зокрема, при аваріях, коли високий ризик переливу бензину через горловину бензобака;
  • електромагнітний клапан – відповідає за перемикання режимів роботи адсорбера;
  • сполучні трубки – об’єднують всі елементи агрегату в єдину систему.

Ключовим елементом системи, крім безпосередньо фільтруючої ємності, є електромагнітний клапан. Він забезпечує не тільки перемикання режиму накопичення на режим передачі накопичених парів в паливну систему, але й відповідає за вентиляцію всієї системи. Завдяки цій деталі відбувається рух утриманого палива, звільнення порожнини адсорбера для нового циклу роботи і підтримується працездатність системи в цілому.

Як працює адсорбер і клапан

Вміст адсорбера

Схема дії автомобільного адсорбера досить проста, однак є в ній окремі нюанси, які потрібно знати кожному автомобілістові. Тому зупинимося на цьому питанні докладніше.

Пари бензину, будучи легше повітря, що піднімаються у верхню частину бензобака. Тут їх затримує сепаратор, об’єднаний з гравітаційним датчиком. Тут певна частина пар конденсується і в рідкому стані стікає назад в бак.

Однак певна частка бензинових випарів здатна проходити через гравітаційний клапан і сепаратор і в результаті потрапляє в адсорбер. Тут вона затримується вугільним фільтром, конденсується в проміжках між великими вугільними гранулами і зберігається до моменту запуску двигуна.

Якщо ж двигун запущений, то електромагнітний клапан відкривається і пропускає накопичений в порожнині адсорбера бензин в магістраль впускного колектора або в систему дроселя. Змішуючись з повітрям, що поступає через дросельну заслінку, бензинові пари у вигляді готової паливно-повітряної суміші подаються в циліндри.

Як видно, принцип роботи адсорбера досить простий і зрозумілий, проте ефективність його роботи в різних автомобілях може бути різною – це у багато обумовлено використанням адсорбуючих модулів різного типу.

Читайте також: Для чого потрібен датчик положення дросельної заслінки.

Ознаки несправності адсорбера і клапана

Внаслідок тривалої експлуатації, механічних пошкоджень, дії струму високої напруги або агресивних середовищ конструкція адсорбера може пошкодитися. Найбільш поширеними є наступні причини поломки:

  • Втрата герметичності електромагнітного клапана і одночасне засмічення каналу, що передає накопичений бензин в двигун. У цьому випадку випаровування безперешкодно потрапляють у впускний колектор, нерідко засмічуючи його. Ознаки такої несправності – двигун не запускається з першої спроби або при неповному бензобаку.
  • Засмічення з’єднувальних трубок без втрати електромагнітним клапаном своїй герметичності. В даній ситуації паливні пари буде конденсуватися безпосередньо в бензобаку, поступово підвищуючи його внутрішній тиск. Якщо при відкручування пробки бензобака чути шипіння, то це з високою часткою ймовірності свідчить про забитих трубках адсорбера.

Як виявити несправності клапана адсорбера

Клапан як найбільш чутливий елемент у конструкції адсорбера виходить з ладу особливо часто. На проблеми з клапаном вкажуть такі «симптоми»:

  • після 5-10 хвилин холостого прогріву починають плавати обороти;
  • якщо при роботі на холостому ходу натиснути педаль акселератора, то двигун практично глохне, як буває при нестачі палива в баку;
  • при русі автомобіль менш динамічний, немов його потужність зменшилася на 10-15%;
  • показання датчика рівня бензобака стрімко змінюються від максимуму до мінімуму і назад;
  • витрата палива істотно зріс;
  • при холодному пуску чути виразний стукіт, що нагадує звук несправних клапанів двигуна.

При появі таких ознак рекомендується якомога швидше звернутися в автомайстерню і замінити клапан адсорбера.

Читайте також: Що таке клапан EGR і які функції він виконує.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового