Що таке гидрокомпенсаторы в двигуні і чому вони стукають

668

Власники старих автомобілів, ще радянського періоду, добре пам’ятають досить-таки часті процедури по регулюванню клапанів ГРМ. Клапани газорозподільного механізму двигуна, це найважливіші для роботи власне двигуна, пристрою. Від їх герметичності, залежить стабільність роботи силової установки, так само як і інші її характеристики та показники. Регулювання клапанів – завдання досить-таки непроста і в гаражі її не зробити.

Справа в тому, що при нагріванні двигуна і звичайно ж клапанів, виникає їх розширення, а тому, при регулюванні клапана потрібно залишити необхідний для щільного закриття клапана, зазор. Якщо ж зазор неправильно відрегульований, виникають різні порушення роботи двигуна, сторонні стуки, а так само прискорюється знос різних частин двигуна. От власне тому, кожні десять – двадцять тисяч кілометрів пробігу, свідомі власники автомобілів їхали на регулювання клапанів.

Але інженерна думка не стоїть на місці і зараз в автомобільних двигунах з’явилися, так звані, гидрокомпенсаторы, які рятують нас від необхідності регулювання клапанів. У цій статті ми розповімо про те, що таке гидрокомпенсаторы у двигуні автомобіля, як вони працюють і чому в деяких ситуаціях вони можуть стукати.

Зміст

  • Як працюють гидрокомпенсаторы
  • Чому стукають гидрокомпенсаторы
  • Як продовжити термін служби гідрокомпенсаторів
  • Відео про гидрокомпенсаторах

Як працюють гидрокомпенсаторы

Внутрішнє пристрій гидрокомпенсатора: 1 – кулачок розподільного вала; 2 – виїмка в тілі гидрокомпенсатора; 3 – втулка плунжера; 4 – плунжер; 5 – пружина клапана плунжера; 6 – пружина клапана газорозподільного механізму; 7 – зазор між кулачком розподільного валу і робочої поверхні гидрокомпенсатора; 8 — кулька (клапан плунжера); 9 – масляний канал у тілі гидрокомпенсатора; 10 – масляний канал у головці блока циліндрів; 11 – пружина плунжирной пари; 12 – клапан газорозподільного механізму.

Власне гідрокомпенсатор, це пристрій, який призначений для того, щоб автоматично усувати проблеми з закриттям клапанів газорозподільного механізму. Завдяки наявності гідрокомпенсаторів в сучасних моторах, автомобілісти більше не потребують регулярної процедури регулювання клапанів. Гідрокомпенсатор дозволяє ефективно закривати клапани без якого-небудь обслуговування і втручання з боку людини. Суть роботи гидрокомпенсатора полягає в тому, що при зміні теплового зазору, компенсатор, як би дотискає клапан до потрібного положення.

Гідрокомпенсатор включає в себе плунжерную пару, а так само кульковий клапан, через який в гідрокомпенсатор надходить масло. Взагалі, в роботі гидрокомпенсатора, масло виступає чи не головним компонентом. Завдяки дуже низькому коефіцієнту стиснення масла, його тиск і зусилля плунжерній пружини, виступають основними робітниками силами в гидрокомпенсаторе.

Чому стукають гидрокомпенсаторы

Як виглядає гідрокомпенсатор

Звичайно ж включення в конструкцію двигуна гідрокомпенсаторів підвищило його надійність, стабільність роботи, так і сама робота мотора стала м’якше і рівніше.Тим не менше, і з цими пристроями виникають проблеми. Характерною ознакою неполадок в гидрокомпенсаторах, є їх стукіт. Ну і вже потім з’являються характерні для неотрегулированых клапанів, проблеми. У чому ж слабке місце гидрокомпенсатора?

Стук гидрокомпенсатора говорить про те, що з якихось причин пристрій не встигає вибрати потрібний зазор клапана. Іншими словами, компенсатор частково або повністю перестав виконувати свої функції. Причин такого саботажу може бути чотири:

  • низький тиск у системі змащення;
  • знос плунжерній пари;
  • знос або засмічення кулькового клапана;
  • заклинювання пристрою;

Якщо причиною відмови гидрокомпенсатора став знос в плунжерній парі або ж кульковий клапан виробив свій ресурс, пристрій доведеться міняти. Якщо клапан просто забився через олії низької якості, його можна спробувати промити. Ну а що стосується низького тиску масла в системі, це взагалі не проблема гидрокомпенсатора. Відповідно і усувати її потрібно не тут. Якщо ж пристрій заклинило, швидше за все, гідрокомпенсатор так само доведеться міняти.

Читайте також: Регулювання клапанів — для чого вона потрібна і що дає.

Як продовжити термін служби гідрокомпенсаторів

В принципі термін служби гідрокомпенсаторів автомобільного двигуна, мало залежить від правильності дій водія чи якихось інших, скажімо так, суб’єктивних факторів. Але є одна умова, яка може серйозно продовжити термін служби гідрокомпенсаторів та інших частин двигуна. Використання якісного масла, а так само несвоєчасна його заміна, суттєво підвищують шанси вашого мотора проїхати без серйозного ремонту сто – двісті – триста і більше тисяч кілометрів.

Судіть самі, клапан гидрокомпенсатора забивається маслом низької якості. Знос в плунжерній парі відбувається або за нестачі масла, або знову-таки з-за його незадовільної якості. У підсумку, нехай не всі, але багато чого залежить від моторного масла, його якості та чистоти. Тому, міняйте масло частіше, не економте на використанні дешевих продуктів, оскільки ремонт обійдеться набагато дорожче.

Читайте також: Чому троїть двигун — основні причини.

Відео про гидрокомпенсаторах

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового