Як зворотне тиск вихлопних газів впливає на потужність автомобіля?

373

Що таке зворотний тиск вихлопних газів, і наскільки воно впливає на потужність?

Навчені досвідом автомеханіки кажуть, що високе зворотне тиск вихлопних газів – це погано. Якщо ви хочете зберегти максимальну потужність, то повинні мінімізувати зворотне тиск вихлопних газів*.

* Трохи теорії. Протитиск (зворотне тиск) на вихлопі є тиском, протилежним струму газів з камери згорання вздовж по обмеженому простору труби (в даному випадку автомобільної). Часто причиною появи протитиску є нерівні поверхні стінок вихлопної труби, перешкоди або заокруглення в ній.

Зворотне тиск, викликаний встановленої вихлопною системою (що складається з випускного колектора, каталітичного нейтралізатора, глушника і з’єднувальних труб) автомобільного чотиритактного двигуна, негативно впливає на ефективність роботи двигуна, що призводить до зниження вихідної потужності і повинне бути компенсовано збільшенням витрати палива.

Трохи практики. Візьмемо автомобіль з дуже «вільно дихає» вихлопною системою: спеціальний гоночний автомобіль – драгстэр.

Як зворотне тиск вихлопних газів впливає на потужність автомобіля?

У вихлопній системі цього гоночного апарату на кожному циліндрі застосовується окрема вихлопна труба. Довжина кожної вихлопної труби не перевищує 1 метра, і служать виключно для управління потоком вихлопних газів, направляючи їх вгору і в бік від двигуна і кузова автомобіля в процесі заїзду, використовуючи силу вихлопу для створення невеликої кількості додаткової притискної сили для підвищення тяги.

Дивіться також: Збільшить нова вихлопна труба потужність автомобіля

І начебто все у цьому гоночному боліді добре зроблено і добре скроєний, але є одна суперечлива теорія, яку час від часу озвучують як на форумах Рунета, так і на зарубіжних ресурсах, присвячених автомобілям. Головний посил теоретичної думки – брак зворотного тиску в системі негативно впливає на потужність. Іншими словами, якщо у вашого автомобіля у вихлопній системі занадто вільний потік вихлопних газів, це може фактично зменшити вихідну потужність.

Як зворотне тиск вихлопних газів впливає на потужність автомобіля?

На щастя, Джейсон Фенске з YouTube пояснив, що в даному випадку добре, а що не дуже.

Головне завдання полягає в підборі труб системи правильної довжини, від стінок яких хвилі вихлопних газів будуть вчасно відображатися для повернення частини енергії назад, наприклад до того ж циліндру, під час відкриття випускного клапана, що дозволить краще очистити камеру згорання від продуктів розпаду палива. Буквально провентилювати її зсередини.

Крім цього, розрахунки інженерів спрямовуються у бік створення зон зниженого тиску в трубах колектора – іншими словами, вакууму за допомогою протитиску. Цей частковий вакуум може фактично висмоктувати вихлопні гази з циліндра. Правильно спроектована система вихлопу збільшує цей ефект у широкому діапазоні оборотів, ефективно очищаючи циліндри від відпрацьованих вихлопних газів за допомогою точно налаштованої форми вихлопної системи.

Як зворотне тиск вихлопних газів впливає на потужність автомобіля?

Двигун, у якому краще очищаються циліндри, буде видавати велику потужність, буде працювати ефективніше, екологічніше і економічніше. Без правильно налаштованих труб вихлопу, які будуть правильним чином розподіляти хвилі зворотного тиску, цього зробити буде вкрай складно, і звідси неминуча втрата потужності.

Дивіться також: Дивіться, як нагрівається вихлопна система автомобіля

Тим, кому цікаво дізнатися більше нюансів, можна подивитися відео, попередньо включивши субтитри і вибравши переклад на російську в меню «Налаштування» (шестірня у правому нижньому кутку фото).