TCS в автомобілі: що це таке

380

Абревіатура TCS розшифровується як Traction control system і позначає систему контролю тяги або антипробуксовочну систему. Дана система має більш ніж 100-річну історію, протягом якої вона в спрощеному вигляді спочатку використовувалася не тільки на автомобілях, але і на паровозах і електровозах.

Глибокий інтерес автовиробників до TCS-системі з’явився лише у другій половині 60-х років ХХ ст., що обумовлено приходом в автопром електронних технологій. Думки щодо використання Traction Control System не однозначні, але, незважаючи на це, технологія прижилася і вже близько 20 років активно використовується всіма провідними автоконцернами. Отже, що таке TCS в автомобілі, навіщо потрібна ця система і чому отримала таке широке застосування?

Зміст

  • Навіщо потрібна система TCS
  • Як працює система TCS
  • Думки і факти про TCS

Навіщо потрібна система TCS

Електрогідравлічна протибуксовна система TCS входить в число систем активної безпеки автомобіля і відповідає за запобігання пробуксовки ведучих коліс на вологих та інших покриттях зі зниженою зчепленням. Її завдання полягає у стабілізації, вирівнювання курсу і поліпшення зчеплення з дорожнім полотном в автоматичному режимі на всіх дорогах незалежно від швидкості.

Зриву коліс в ковзання відбувається не тільки на мокрому і обмерзшем асфальті, але і при різкому гальмуванні, старт з місця, динамічному розгоні, проходження поворотів, їзді по ділянках доріг з різними зчіпними характеристиками. У будь-якому з цих випадків система контролю тяги відповідно відреагує і попередить виникнення аварійної ситуації.

Про ефективність Traction control system говорить той факт, що після її апробації на швидкісних болідах «Феррарі» вона була прийнята на озброєння командами Формули-1 і зараз дуже широко використовується в автоспорті.

Як працює система TCS

TCS не є принципово новим і незалежним введенням, а лише доповнює і розширює можливості відомої ABS – антиблокувальної системи, що запобігає блокуванню коліс під час гальмування. Протибуксовна система успішно використовує ті ж елементи, які є в розпорядженні ABS: датчики на маточинах коліс і блок управління системою. Головне її завдання – не допустити втрати зчеплення провідних коліс з дорогою при підтримці гідравліки та електроніки, контролюючих систему гальмування і двигун.

Процес роботи системи TCS виглядає наступним чином:

  • Блок управління постійно аналізує швидкість обертання і ступінь прискорення ведучих і ведених коліс і порівнює їх. Різке прискорення одного з провідних коліс розцінюється системним процесором як втрата зчеплення. У відповідь він впливає на механізм гальмування цього колеса і виконує його примусове пригальмовування в автоматичному режимі, що водій лише констатує.
  • Крім цього TCS впливає і на двигун. Після надходження сигналу про зміну швидкості обертання коліс від датчиків в блок управління ABS, він посилає дані на ЕБУ, який віддає команди інших систем, змушує двигун зменшувати тягове зусилля. Потужність двигуна знижується за рахунок затримки запалювання, припинення іскроутворення або зменшення подачі палива в якомусь циліндрі, а крім цього може прикриватися дросельна заслінка.
  • Новітні протибуксовочні системи здатні також впливати на роботу диференціала трансмісії.

Можливості систем TCS визначаються складністю їх устрою, виходячи з чого вони вносять корективи в роботу лише однією з систем автомобіля або кількох. При багатосторонньому участю система антипробуксовки може використовувати різні механізми впливу на дорожню ситуацію, включаючи для цього найбільш підходящу в даних умовах систему.

Читайте також: Що таке ESP і як воно працює.

Думки і факти про TCS

Хоча багато досвідчені водії відзначають, що антипробуксовочный механізм дещо знижує продуктивність авто, для малодосвідченого автолюбителя Traction control system – незамінний помічник, особливо коли контроль над дорожньою ситуацією, наприклад під час поганої погоди, втрачається.

При бажанні TCS відключається спеціальною кнопкою, але перед цим варто ще раз згадати список тих переваг, які при відключенні стають недоступними:

  • спрощення старту і хороша керованість;
  • висока безпека при проходженні поворотів;
  • запобігання заметів;
  • зниження ризиків при русі по льоду, снігу і мокрого асфальту;
  • уповільнення зносу гуми.

Використання системи несе і певну економічну вигоду, оскільки на 3-5% знижує витрату палива і збільшує ресурс двигуна.

Читайте також: Система ASR в автомобілі — пристрій і принцип роботи.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового