Як Фіат перетворився на Жигулі

470

Історія автомобілів Автовазу: Від Фіата до Лади.

Більшість з вас знає про угоду нашої держави в Радянські роки з компанією Фіат, яка, в принципі, подарувала нам перші «Жигулі», що вийшли з автозаводу в Тольятті під брендом Лада. Але чи знаєте ви, чому керівництво автозаводу обрало архітектуру автомобілів Фіат для своїх перших «Копійок»? Що призвело до цього вибору? Ось докладна розповідь.

Вірите ви чи ні, але факт залишається фактом: спочатку Центральний науково-дослідний автомобільно-автомобільний інститут нашої країни (НАМИ) пропонував налагодити випуск перших автомобілів Лада, взявши за основу передньопривідні автомобілі Renault 16. Правда, найбільше НАМИ влаштовувала передньопривідна платформа. В іншому ж інженерам НАМИ база Renault 16 не подобалася. В результаті АвтоВАЗ не вибрав французький автомобіль в якості основи для перших моделей Лади і керівництво нашої країни зупинився на двох варіантах: Фіат 124 і Фіат 125.

Так, головний інженер НАМИ вважав, що Фіат 125 більше підходить в якості бази для перших моделей Лади. Справа в тому, що 125 модель Фіата – більш високого класу і свого часу добре продавалася на території Європи. Таким чином, головний інженер вважав, що випуск вітчизняних автомобілів на базі Фіата 125 сприятиме хорошим продажам перших моделей Лада на Заході.

Як Фіат перетворився на Жигулі


Відмінності між Fiat 124 (вгорі) і Fiat 125 (внизу). Колісна база Fiat 125 – 2505 мм, колісна база Fiat 124 – 2420 мм. Крім того, на задній підвісці Fiat 125 встановлені ресори, Fiat 124 – пружини.

Як Фіат перетворився на Жигулі

На жаль, Фіат 125 був заснований на старих моделях Фіат 1300 і 1500, які випускалися з 1961 року, на відміну від більш сучасного Фіата 124. Наприклад, моделі Фіат 1300 і 1500 оснащувалися задній ресорною підвіскою, тоді як підвіска Фіата 124 була вже більш сучасною (ззаду вже немає ніяких ресор).

У результаті НАМИ рекомендував нашому уряду взяти за основу майбутніх моделей Лада саме базу Фіата 124.

Головною проблемою при угоді нашої держави з компанією Фіат був двигун. Нам не потрібен був застарілий двигун OHV 124. У Фіат, розуміючи це, пішли назустріч, запропонувавши розробити для нас нові мотори і відправити нам обладнання для виробництва після їх розробки. Фіат навіть надав АвтоВАЗу документацію на 1,5-літрові мотори, які планувалося встановлювати на моделі ВАЗ-2103.

Але щоб прийняти закінчення рішення про те, які двигуни будуть встановлюватися на перші автомобілі Лада, НАМИ провів випробування двигунів інших марок. Так, в ході випробувань були протестовані наступні автомобілі: Москвич 408, Ford Taunus 12M, Morris 1100, Peugeot 204, R16 Renault, Skoda MB1000 і ЗАЗ (Запорожець). В результаті порівняльних тестів виграв двигун в автомобілі Renault R16.

Тим не менш наша країна вирішила все-таки укласти договір з італійською компанією. По всій видимості, велику роль в остаточному виборі зіграв той факт, що в ті роки в Італії при владі стояло комуністичний уряд, який мав дружні відносини з нашою країною.

Так, у ті роки міністр автомобільної промисловості СРСР Олександр Тарасов сказав: «Італійці ближче до нас, ніж французи».

Тести Фіата в Росії

Для того щоб створити вітчизняну версію Фіата 124, італійські автомобілі були в липні 1966 року привезені в Росію для тривалих тестів з метою адаптації майбутніх моделей під суворі вітчизняні дорожні умови. Випробування проходили на спеціальному полігоні під Москвою на величезній території, де були жорсткі дорожні умови. У підсумку перші автомобілі провалили випробування на дорогах Дмітровського полігону після пробігу 5000 км.

Так, під час випробувань стало ясно, що дорожній просвіт Фіата 124 недостатній для експлуатації на путівцях. У тому числі в ході тестів були виявлені проблеми з гальмівною системою, а також дефекти кузова. Крім того, у російських інженерів були претензії і до конструкції підвіски, яка також показала себе не з кращого боку. Італійська делегація була в повному шоці і впала в паніку. У терміновому порядку італійцям довелося адаптувати автомобілі під російські реалії.

Як Фіат перетворився на Жигулі


Модифіковані Fiat проходили випробування на полігоні НАМИ з 17 листопада по 10 грудня 1966 року, проїхавши 12 000 км (8 000 км по дорогах, викладеним з невеликих каменів, 2 000 км – за великим каменям і ще 2 000 км, по грунтових дорогах)

У результаті до кінця 1966 року італійці підготували модифіковані автомобілі Фіат 124 з урахуванням всієї критики.

Модифіковані автомобілі прибули в СРСР у листопаді 1966 року. Вони мали істотно посилене шасі. Після 12 000 км тестів у деяких автомобілях були виявлені проблеми з підвіскою. Але тим не менше у порівнянні з минулими зразками в підвісці було вже менше тріщин (всього 5 тріщин проти 17, виявлених в автомобілях, тестованих влітку 1966 року).

До речі, деякі з тріщин мали довжину понад 150 мм. У зв’язку з цим наші інженери вирішили внести в конструкцію підвіски свої корективи, погодивши їх з компанією Фіат.

Як Фіат перетворився на Жигулі


Ось фотографія переднього правого нижнього поперечного важеля з характерним дефектом (виявлено на 13 000 км пробігу нової машини)

Але, незважаючи на це, результати випробувань показали, що автомобілі все одно не готові для експлуатації в російських реаліях. Так, гумові втулки передньої підвіски постійно виходили з ладу. Ще одну серйозну проблему представляли задні гальма Фіата 124, які були дисковими. Задні гальмівні колодки мали дуже низький ресурс. А коли пісок і сіль з доріг потрапляли на задню гальмівну систему, починалися проблеми з гальмами. Італійці дуже пишалися задніми дисковими гальмами на Фіат 124 і вперто відмовлялися поміняти їх на барабанні. Але в результаті їм довелося здатися.

Двигун і коробка передач

Двигуни, які з’явилися на перших моделях Лади, створені на базі автомобілів Фіат 124, не були як такими моторами Фіат. Справа в тому, що наші інженери вважали двигун OHV 124-серії Фіат занадто старим і без можливості поліпшення в майбутньому. Тому, узгодивши всі з компаній Фіат, наші інженери розробили свою версію моторів для перших «Жигулів». Так, конструктори збільшили відстань між циліндрами двигуна до 95 мм. Також, зберігши робочий обсяг мотора OHV Fiat-124 (1198 куб. см), російські фахівці збільшили діаметр циліндра з 73 до 76 мм, але зменшили хід поршня з 71,3 мм до 66 мм. Таким чином, мотор став більш преемистым за рахунок короткого ходу поршнів.

У тому числі мотор отримав нову головку блоку.

Італійцям сподобалися всі зміни, які внесли наші інженери під час доопрацювання силового агрегату для перших моделей Лада. Крім того, була змінена конструкція і механічної коробки передач. Так, коробка отримала великі муфти і посилені синхронізатори і вали від Fiat 124 Sport. У тому числі піддався модернізації і карданний вал.

На жаль, отриманий 1,2-літровий двигун мав багато нереалізованого потенціалу. Наприклад, простий тюнінг базової версії ВАЗ-2101 з 1,2-літровим мотором збільшував потужність до 100 л. с. вся справа в тому, що перші серійні автомобілі Лада мали навісне обладнання низької якості. В першу чергу мова йде про погані карбюраторах, які не давали моторів ту потужність, яку ті могли видати.

Модернізація

У 1967 році був випущений другий автомобіль в кузові «універсал». До речі, ця машина не була версією в кузові «універсал» ВАЗ-2101, яка отримала ім’я ВАЗ-2102. Насправді універсал представляв собою модифікацію ВАЗ-2103. Цей універсал був схожий на ВАЗ-2103 – чотири передні фари, такі ж дверні ручки і бампера. Автомобіль отримав кодове позначення 124S.

Але в ті роки переговори нашої країни з керівництвом Фіат ще не закінчилися. Так, наші інженери попросили італійців внести зміни для першої моделі, яка повинна була випускатися під позначенням ВАЗ-2101. Також були обговорені зміни і в другу модель. Завдяки цьому ВАЗ-2102 придбав зовсім інший зовнішній вигляд.

У тому числі було прийнято рішення змінити двигуни для перших моделей. Так, було збільшено обсяг 1,2-літрового мотора до 1293 куб. см., в результаті чого цей мотор став позиціонуватися як 1,3-літровий силовий агрегат.

Мотор об’ємом 1451 куб. см збільшили до 1568 куб. см. Ці мотори стали основною для моделей ВАЗ-21011 і 2106.

Як Фіат перетворився на Жигулі


Fiat запропонував модифікацію в кузові універсал на базі ВАЗ-2103. Але наше керівництво ця версія не зацікавила. У підсумку було прийнято рішення випускати ВАЗ-2102 з зовнішністю ВАЗ-2101.

Виробництво ВАЗ-2103 почалося в четвертому кварталі 1972 року. Цікаво, що моделі ВАЗ-2101 і ВАЗ-2103 пройшли дорожні випробування вже після початку виробництва.

Як Фіат перетворився на Жигулі


У 1974 році ВАЗ-2101 отримав рестайлінг, який почав випускатися під позначенням ВАЗ-21011

До речі, ось дві фотографії, на яких ви можете побачити два відхилених пропозиції рестайлінгу ВАЗ-2101:

Як Фіат перетворився на Жигулі

Як Фіат перетворився на Жигулі

А ось фотографія ВАЗ-2106:

Як Фіат перетворився на Жигулі


Спочатку ВАЗ-2106 розроблявся як рестайлінг для ВАЗ-2103, який повинен був вийти під позначенням ВАЗ-21031 (завод йшов тією ж логікою, що і з рестайлінгом ВАЗ-2101, який отримав назву ВАЗ-21011). Але в підсумку АвтоВАЗ вирішив перейменувати серійну версію нової моделі ВАЗ-2106. Ця модель пішла у виробництво 21 лютого 1976 року.

У 1977 році були створені перші 5 прикладів нової моделі ВАЗ-2105. Ця модель повинна була замінити перші покоління «Жигулів». Так вимагав уряд. Але інженерам, на жаль, не вдалося створити абсолютно інший автомобіль, пішовши від застарілої вже в ті роки платформи Фіата 124.

Адже для зміни автомобіля була потрібна серйозна технологічна модернізація виробництва. Наприклад, лише для зміни лінії даху на заводі необхідно було поміняти старе обладнання на дороге високоспеціалізоване. Автозавод тоді не міг розраховувати на великі фінансові вливання. Планова економіка загнала АвтоВАЗ в жорсткі рамки, і конструкторам довелося «ліпити» з того що було.

В результаті був створений ВАЗ-2105, не сильно відрізняється лініями кузова від перших моделей «Жигулів».

Примітно, що спочатку конструктори пропонували оснастити ВАЗ-2105 чотирма передніми фарами. Але потім ця ідея була відкинута.

Як Фіат перетворився на Жигулі

До речі, ось ще проект автомобіля з чотирма фарами. Його розробив Ст. Пашко в 1975 році. Машина отримала позначення ВАЗ-2101-80. Код 80 в назві вказував на 1980 рік, коли модель планувалася до серійного запуску.

Як Фіат перетворився на Жигулі

А ось остаточна версія серійного ВАЗ-2105, представлена в 1980 році. Конструктор – Ст. Степанов, головний інженер – Ст. Квасдов.

Ця машина оснащувалася квадратними передніми фарами, новими бамперами, галогенними лампами, внутрішнім дзеркалом заднього виду, обігрівається заднім склом, ремінним приводом і набиванням з поліуретану.

Як Фіат перетворився на Жигулі

«Секретні» модифікації

Було кілька цікавих модифікацій з роторним двигуном на основі ВАЗ-2105 і ВАЗ-2107.
Ці машини мали назву цифру «9» в кінці:


ВАЗ-21019, ВАЗ-21059:


21018 – одиночний ротор Wankel ВАЗ-311, 70 л. с.
21019 – подвійний ротор Wankel ВАЗ-411, 120 л. с.
21059 – подвійний ротор Wankel ВАЗ-4132, 140 л. с.
21079 – подвійний ротор Wankel ВАЗ-413X, 140 л. с.