Експертиза «за кермом»: перевірили на міцність пластикові хомути

103

Їх називають по-різному — то хомутами, то стяжками. Популярність хомутів-стяжок може змагатися з ізолентою або з «ведешкой»: час від часу подібними «ремінцями» доводиться користуватися кожному. Вони потрібні, щоб навести порядок в електропроводці, зафіксувати номерний знак або колісний ковпак, підлатати понівечений бампер, провести експрес-ремонт якого-небудь кріплення — спектр застосування хомутиків дуже широкий.

Перевірка на розрив

Основний параметр хомутів‑стяжок, який ми вирішили перевірити, – зусилля розриву. Прикро, коли важливе з’єднання «самораспадается». Для експертизи придбали 24 набору стяжок з шириною стрічки 3,6 мм. З кожного комплекту взяли по два хомута: один перевіряли при кімнатній температурі, а другий — при мінус 30 с. В дорозі трапляється всяке, а тому хомут може знадобитися і на водохресному морозі.

щоб стяжки при випробуваннях не переламувалися, використовували пристосування з двома роликами.

подивимося, як поведуть себе при випробуваннях стяжки, охолоджені до -30 с. Результат став для нас несподіваним.

Найдешевшим в нашій вибірці виявився autofix-ціна однієї стяжки склала 1,32 руб.найдорожчі — 3m scotchflex fs 280 b‑c за ціною 6,91 руб. За штуку.

Випробування проводили, розтягуючи застебнутий хомут тарованим динамометром мегеон 04500 між двох шківів діаметром по 15 мм кожен. При цьому замок розташовувався посередині між шківами.

Підсумки

Примітно, що більшість хомутів-стяжок на морозі показали більш високі результати, ніж в теплі! при цьому відверто засмутив тільки один комплект-stekker, у якого при застібанні відвалився і випав замок.

чемпіоном можна визнати» сибртех”: ці стяжки нам вдалося-таки порвати тільки при зусиллі в 270 н — як в теплі, так і на холоді.

Також гідні похвали rexant, dollex, autofix, zolder, smartbuy, cablexpert і dkc.

7 важливих зауважень

  • при інших рівних краще купувати більш довгі хомути-стяжки: різниця в ціні з короткими не настільки істотна. Потрібен короткий-відріжете хвостик.
  • стяжки не люблять тривалого зберігання і швидко розсихаються, коли відкрита упаковка. Якщо хомутики потрібні для разового використання, то за велику пачку краще не переплачувати.
  • зберігайте стяжки в пучку, стягнутому такою ж стяжкою. Тоді, у міру витрачання хомутів, пучок можна підтягнути, а діставати хомути при цьому дуже зручно.щоб відновити властивості, хомутик потрібно змочити водою.
  • при затягуванні хомутів-стяжок зусилля слід докладати не по радіусу, а по дотичній: так затягування виходить більш щільною, що особливо важливо при фіксації ковпаків коліс. Їх бажано злегка, в межах пружної деформації, втиснути вглиб колеса, а потім пристебнути хомутом. Хомутів треба ставити не менше двох, а краще 3-4.
  • хомути-стяжки є одноразовими виробами, але, при бажанні, з’єднання можна і роз’єднати. Для цього потрібно послабити натяг гілок хомута, після чого голкою або шилом підняти замок. Хомут легко відкриється.

на багатьох автомобілях тимчасове кріплення номерного знака хомутом-стяжкою так і залишається постійним.

  • якщо довжини одного хомута недостатньо, вироби одного розміру і виробника можна збирати один з одним послідовно необхідну кількість разів.
  • ощадливі автолюбителі при демонтажі можуть обрізати ходовий кінець довгого хомута біля замку-тоді його можна буде використовувати в іншому місці.

тому, хто часто возиться з хомутами, допоможе ось такий спецінструмент.

Слідами кінобойовиків

Кіногерої частенько пов’язують своїх недругів пластиковими стяжками-самостійно позбутися від них рідко кому вдається. Однак кажуть, що спосіб є. Допоможуть … Шнурки від черевиків! якщо примудритися якимось чином вивудити шнурок і почати терти їм стяжку туди-сюди, то вона через деякий час розплавиться від нагріву!

Ми вирішили це перевірити, використавши хомут потужніший — шириною 5 мм.звільнитися при щільно затягнутому хомуті вдалося через кілька секунд, але ціною опіку зап’ясть: адже шнурок треться і по ним. Загалом, чутка не бреше!