Готуються поправки в пдр: росіян чекають нові штрафи

67

Мвс готує великий пакет поправок в пдр, які торкнутися як автовласників, так і тих, хто їздить на електросамокатах

Редакція

Власне новий пакет поправок писався здебільшого для власників компактного електротранспорту — самокатів, гіроскутерів і моноколес, які тепер офіційно називають засобами індивідуальної мобільності (сім). Але за ті три роки, що ці поправки писалися, з’явилися нові вступні, що зажадали доопрацювань і інших розділів пдр.

Але почнемо все ж з сім. Тепер для них прописана гранично допустима швидкість (25 км/год), заборонені буксирування і виїзд на автомагістралі, по тротуару не можна їздити на сім важче 35 кг, по велодоріжках можна їздить з 7 років, а виїжджати на велосипедну зону на проїжджій частині або узбіччя — тільки з 14 років. Штраф за порушення — 800 руб.або 1500 руб., якщо водій сім був нетверезий. Також в пдр з’явиться знак, що позначає сім.

Всі інші зміни стосуються автомобілів. Так водіям заборонено перетинати суцільну розмітку, що відокремлює автобусні та велосипедні смуги. Це порушення обійдеться в суму від 500 до 3000 руб.також введений замкнений на зупинку на «острівцях безпеки». Штраф за це порушення в москві і пітері – 2500 руб., в інших регіонах – 500 руб.

Важливий пункт 2.1.1 оновлених правил поповниться виноскою, яка дозволить не возити з собою паперовий документ на машину, якщо є його електронний аналог. Це стосується осаго, стс, а також подорожніх листів і транспортних накладних. Перш, навіть якщо ці документи мали електронний носій, потрібно було возити з собою паперовий екземпляр. З прийняттям поправок вистачить і одного примірника-електронного.

Дорожні служби будуть карати рублем за не стерту тимчасову дорожню розмітку, пластикові роздільники / конуси або тимчасові знаки. Якщо після закінчення ремонту дороги на ній залишиться щось з перерахованого вище, організацію, його проводила, чекає штраф до 500 000 руб., а посадова особа може втратити 100 000 руб.

Поправки торкнуться і водіїв автобусів. Якщо автобус не обладнаний ременями безпеки для пасажирів і в салоні є стоячі місця, йому заборонено їхати швидше 70 км/год навіть за містом або на магістралі. Крім того, автобуси не можна буде паркувати у дворах і біля житлових будинків, якщо немає дозволяючих знаків.

І, нарешті, власники мопедів (скутерів) будуть зобов’язані надягати світловідбиваючі жилети (або інший одяг зі світловідбивачами) при їзді в темний час доби за межами населених пунктів).

Що стосується нових знаків, то крім знака сім, з’явиться знак зарядки електромобілів. Електромобілі не потраплятимуть під заборонний знак, що позначає зону для машин, не нижче певного екологічного класу (поки в росії таких зон немає, але вони з’являться). Цю ж заборону зможуть ігнорувати інваліди і ті, хто живе в зоні дії знака.

В оновлених пдр також буде прописана розмітка червоного, синього, чорного і зеленого кольорів. Наприклад, синьою пунктирною розміткою вже зараз позначаються зони платного паркування.