Три види «гоночного шахрайства», про яких мало хто чув

221

Геніальні способи обману, які використовують механіки гоночних болідів

Геніальні способи обману, які використовують механіки гоночних болідів, можна назвати дивом інженерної думки. Для того щоб забезпечити першість на світових перегонах своїм командам, інженерам доводиться не тільки придумувати нові технології для збільшення швидкості, але і підлаштовувати їх під жорсткі правила організаторів турніру, які забороняють модернізацію автомобілів системами, небезпечними для життя гонщика.

Невідомі факти про технічні шахрайства, які дозволили наблизити автомобіль на швидкості до сучасного літака – далі у статті.

Ford Focus і його збільшений бампер

Три види «гоночного шахрайства», про яких мало хто чув

Чемпіонат світу з ралі (де проходив і коли?) ознаменований не тільки висококласної гонкою, але й неперевершеним обманом. Трюк полягав у тому, що параметри турбокомпресора автомобіля команди Toyota не відповідали вимогам, які встановлені правилами технічного оснащення автомобіля WRC за кількістю повітряного потоку.

Дивіться також: Новий 2019 Ford Focus майже без камуфляжу: Фото

На деякий час японська команда навіть відмовилася брати участь у перегонах. Але не пройшло і кілька років після казусу з Toyota, як другий учасник чемпіонату повторив трюк. Ford також зумів обійти технічні обмеження WRC. Модернізувавши систему турбокомпресора, Форд збільшив потужність двигуна шляхом подачі більшого повітряного потоку в свій автомобіль. Причому технічно все залишалося законним: інженери ford не збільшували параметри вхідного отвору в системі турбонаддува, там раніше стояв сантиметровий обмежувач, який встановлюється на всіх автомобілях за правилами чемпіонату.

Skyline — рух за горизонт

Три види «гоночного шахрайства», про яких мало хто чув

Багато фанати пам’ятають, як наприкінці 80-х Nissan Skyline R32 GT-R отримав прізвисько «Годзілла» після неймовірного успіху в австралійських автомобільних гонках. Але перед цим австралійські команди винайшли спосіб збільшити розгін своїх R31. Рішення просте і геніальне – підключити обмежувач у систему датчика MAF, що відповідає за масовий витрата повітря, і повністю обійти двигун.

Дивіться також: Спортивні автомобілі Країни висхідного сонця

Цій історії тридцятилітньої давності складно знайти підтвердження сьогодні, але диму без вогню не буває. Можливо, шахрайство минулих років знадобиться сьогоднішнім інженерам?

Двигун Volvo. Ніхто не повірить

Три види «гоночного шахрайства», про яких мало хто чув

Багато хто пам’ятає відповідальність команди Volvo в чемпіонаті Англії з шосейних гонок.

Дивіться також: Тест Volvo XC40

Представлені на ралі 90-х автомобілі відрізнялися сміливим дизайном кузова і високим професіоналізмом гонщиків. Ніхто б не припустив, що інженери команди вже провернули трюки з двигуном і команда не зовсім чесна по відношенню до суперників. Racecar Engineering писав на цю тему короткий огляд, вказуючи, що модернізацію двигуна не можна вважати прямим обманом, адже Вольво змінили в моторі тільки кут клапанів всередині, а не переробляли основну систему.

Автор: Сергій Василенков