Як виглядав перший турецький автомобіль devrim

64

На початку 1960 років президент туреччини прийняв рішення про створення державної автомобілебудівної компанії. Вона повинна була забезпечити машинами жителів країни. У найкоротші терміни було розроблено кілька прототипів першого турецького автомобіля devrim. Однак прототип так і не став серійною моделлю.

Ідея створення турецького автомобіля

Представники кожної країни хочуть, щоб у них в державі було власне автомобілебудівне підприємство. Це дозволить не тільки збільшити число робочих місць, а й створювати відносно бюджетні автомобілі для внутрішнього ринку.

Глава турецької держави джемаль гюрсель прекрасно розумів перспективи створення власної автомобілебудівної промисловості. Тому в 1961 році він прийняв рішення про створення конгрес автомобільної промисловості. Під час нього було вирішено створити власний вітчизняний автомобіль.

За розробку першого в історії туреччини власного автомобіля відповідала команда з 24 інженерів. При цьому мало того, що у більшості фахівців не було будь-якого досвіду роботи в автомобілебудівній промисловості, так ще й у деяких з них не було водійських прав.

Досить складно збирати те, в чому ти мало того, що не розбираєшся, так ще й слабо уявляєш, як це повинно працювати. При цьому конгрес автомобільної промисловості встановив жорсткі терміни. Перший турецький автомобіль повинен був бути зібраний всього за 2 місяці.

Підсумком роботи команди інженерів стали 4 прототипи автомобілів. Причому вони всі машини були різними. Вони відрізнялися один від одного як зовні, так за технічними параметрами.

Перед турецькими інженерами стояло дуже складне завдання. За короткий термін створити автомобіль, який був би не тільки дешевим у виробництві, але і був комфортним. Для цього було прийнято рішення про розробку машини на основі італійського автомобіля fiat 1500.

Розробники автомобіля працювати практично на знос. Дало про себе знати і відсутність досвіду роботи в автомобілебудівній промисловості. Частина деталей кузова перероблялася прямо в процесі складання автомобіля.

Згідно з офіційними даними, в цілому для турецького автомобіля було створено 10 екземплярів моторів з об’ємом 2 літри. Потужність кожного з них була по 60 кінських сил. До них в пару були зібрані механічні коробки передач з 3 і 4 ступенями.

Немає нічого дивного в тому, що команда турецьких інженерів не встигла зібрати автомобіль за 2 місяці. Лише через 130 днів представникам конгресу автомобільної промисловості було продемонстровано 4 екземпляри автомобілів, що отримали назву devrim. Назва була обрана невипадково. Слово “devrim «в перекладі з турецької мови означає»революція”.

Перший державний автомобіль повинен був бути продемонстрований населенню туреччини під час святкування дня республіки 1961 року. Тому в столицю держави на поїзді було відправлено 2 автомобілі. Кузов одного був пофарбований в бежевий колір. Кузов же другого отримав більш благородну чорне забарвлення.

Обидва автомобілі перевозилися в анкару на вантажному поїзді. Згідно з правилами транспортування, в бензобаках машин практично не було палива. Згодом це зіграло злий жарт з представниками влади.

Глава турецької держави джемаль гюрсель мав намір дістатися на урочистий захід присвячений дню республіки на автомобілі чорного кольору. Однак відповідальні за подачу машини забули, що в ній немає палива. У зв’язку з цим президент країни зміг проїхати тільки 100 метрів, після чого двигун автомобіля заглох.

На урочистий захід, присвячений національному святу, глава держави вирушив на бежевій версії машини. Поява президента країни на автомобілі devrim викликала цілу бурю емоцій. Однак вона була зовсім не такою, як розраховували представники влади. Справа в тому, що кузов турецького автомобіля виглядав досить дивно. Якщо до передньої частини машини практично не було претензій, то задня частина авто викликала багато питань.

Представники змі охрестили перший турецький автомобіль ганьбою країни. В результаті чого уряд прийняв рішення знищити всі прототипи. Однак один з них все ж уцілів і зараз є надбанням одного з музеїв. Бажання швидко і без сторонньої допомоги створити свій власний автомобіль зіграло з турками злий жарт. Цілком можливо, якби розробка автомобіля велася кваліфікованими фахівцями, то все могло б скластися інакше.