Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

251

Великі колеса підходять не для всіх автомобілів.

На прес-конференції на Московському автосалоні кілька років тому в мене була розмова з директором з маркетингу однієї автомобільної компанії. Ми говорили про розміри коліс в сучасних автомобілях і модні тенденції в сучасному автосвіті. Що найцікавіше, мій співрозмовник був дуже здивований, що в нашій країні отримали розповсюдження низькопрофільна гума і колісні диски великих розмірів. Наприклад, у його країні автовласники віддають колеса менших розмірів, ніж в Росії. В середньому у нас розмір коліс на всіх автомобілях на 1 дюйм більше, ніж на батьківщині мого співрозмовника. Дивно? Анітрохи. У Росії великі колеса вже давно користуються попитом.

Але чи шкодять сучасним автомобілям колеса великого діаметру, на які встановлено низькопрофільна гума? І так, і ні. Все залежить від конкретної марки, моделі і конструкції підвіски.

Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

З одного боку, кожен виробник прагне продати новий автомобіль як можна дорожче. Але як це зробити, якщо звичайно всі заводські цінники строго фіксовані? Дуже просто: завищити відпускну вартість будь-якого нового авто можна за допомогою набору додаткових опцій. Природно, цього легше досягти за допомогою коліс більшого діаметра. Це найпростіший спосіб заробити автомобільної компанії зайві гроші при продажі машини. Зазвичай колеса збільшеного розміру коштують на кілька тисяч рублів більше. Але іноді за великі колеса доведеться заплатити досить-таки пристойні гроші. Самі розумієте, що в цьому випадку покупці суттєво переплачують. Але чи виправдані ці зайві витрати?

Навіщо взагалі потрібні колеса великого діаметру? Зазвичай люди готові переплачувати за колеса збільшеного діаметру в зв’язку з тим, що вони виглядають зовні набагато більш стильно, ніж свої менші за розміром побратими. У підсумку люди готові переплачувати за зовнішню красу придбаного автомобіля. І в цьому немає нічого поганого. Адже погодьтеся, нерозумно засуджувати людину, готового переплатити за те, щоб його авто виглядав агресивніше і стильний.

Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

Але, на жаль, багато автолюбителів, які купили великі колеса, забувають, що при їх використанні є і мінуси. Справа в тому, що чим більше колеса з низькопрофільною гумою, тим більше ризик їх пошкодження об бордюр. У тому числі вартість ремонту великих коліс і низькопрофільної гуми значно вище порівняно зі звичайними дисками і шинами.

Також багато хто забуває, що автомобіль на великих колісних дисках на низькопрофільною гумі стає більш жорстким, що, природно, призводить до зниження комфортності. Правда, це не відноситься до всіх автомобілів. Все, звичайно, залежить від конструкції підвіски, а також від того, про яке автомобілі йде мова. Наприклад, збільшення діаметра коліс для спортивного автомобіля може обернутися суцільними плюсами.

Так, у 1997 році компанія Subaru вивела на авторинок модифікацію Impreza Sport, яка нічим не відрізнялася від версії Impreza GL. Єдиним технічним відмінністю модифікації Sport були колеса, діаметр яких був більше версії Impreza GL на 1 дюйм.

Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

Ви думаєте, що між версією Sport і GL не було ніякої суттєвої різниці? Помиляєтесь. Всього один зайвий дюйм змінив Subaru до невпізнання (по відчуттях за кермом). Ви не повірите, але великі колеса в Impreza Sport значно поліпшили рульове управління і поведінку автомобіля в поворотах. Як бачите, в цьому випадку збільшений діаметр коліс має тільки суцільні плюси. Але майте на увазі, що ми говоримо про досить специфічному автомобілі.

У більшості автомобілів збільшений діаметр коліс, як правило, не робить серйозного впливу на поведінку автомобіля в кращу сторону. Все набагато сумніше. Колеса збільшеного діаметру вельми знижують комфорт автомобіля під час руху.

І причина, в принципі, не в самих колісних дисках. У всьому винна низькопрофільна гума. Справа в тому, що якщо ви хочете встановити колісні диски більшого діаметру, вам доведеться підбирати нову гуму, чий розмір повинен зберегти початковий зовнішній діаметр. В результаті вам доведеться купувати низькопрофільні шини. В іншому випадку ви отримаєте проблеми з простором між арками і колесами. Наприклад, якщо встановити колеса більшого діаметра з звичайної гумою, то колеса можуть зачіпати про арки.

Шини ж низького профілю мають невеликі бічні стінки. На жаль, чим менше висота шини (від диска до протектора), тим менше вона схильна до деформації при ударах про дорожню поверхню. Чим менше деформації, тим менше енергії при ударах об нерівності буде поглинатися під час руху автомобіля. В результаті частина енергії, яку не поглине низькопрофільна гума, буде передана підвісці машини.

І якщо підвіска вашого автомобіля налаштована строго на певний розмір (діаметр) коліс і шин, то виникає зайве навантаження на всі компоненти ходової частини машини. У цьому випадку підвіска не буде згладжувати удари, що йдуть з дороги, належним чином. У кінцевому рахунку удари, не поглинені підвіскою, будуть передаватися на кузов машини і, звичайно, вам, знижуючи рівень комфортності під час руху.

Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

Наприклад, перше покоління Audi Q5 і його близький родич Porsche Macan мали конструкцію підвіски, призначену під 18-дюймові колеса. На цих колесах обидва кросовера були дуже комфортними. Але при установці 20-дюймових коліс в кожній машині поїздка перетворювалася на кошмар.

Найцікавіше, що в момент дебюту Porsche Macan на ринку вже продавався новий Porsche 911 з 20-дюймовими колесами, які відмінно підходили спорткару у зв’язку з тим, що підвіска автомобіля була налаштована спеціально під цей великий діаметр колісних дисків з низькопрофільною гумою. У підсумку виходить, що спортивний автомобіль з 20-дюймовими колесами був м’якше і комфортніше, ніж кросовер Porsche Macan з 20-дюймовими колесами. Дивно, чи не так?

Ось чому великі колеса шкодять сучасними автомобілями

В тому числі сьогодні такі автомобілі, як Renault Scenic і Grand Scenic MPV, оснащені 20-дюймовими колесами. Причому ви не помітите за кермом цих машин дискомфорту від низькопрофільної гуми і великих дисків. Пояснюється це тим, що ці автомобілі, також як і Porsche 911, були спочатку спроектовані і налаштовані для 20-дюймових колісних дисків. Наприклад, підвіска Renault Scenic і Grand Scenic MPV налаштована так, що навіть на низькому профілі вона легко поглинає всі удари під час руху.

На жаль, більшість автовиробників не слідують за Porsche і Renault. В результаті переважна кількість сучасних автомобілів призначене для їзди на 15-, 16-, 17 – або 18-дюймових колесах. Якщо ж ви хочете більше, то будьте готові не тільки до переплати, але і до втрати комфортності під час руху, частого пошкодження коліс, швидкого зносу підвіски і т. п.

Так, на маленьких колесах з великим “м’ясом” гуми автомобіль виглядає не так добре, як на великих колісних дисках. Але, погодьтеся, комфортність і надійність автомобіля – це більш важливий критерій, ніж краса.