Ось як працює «повзуча передача» на пікап Hilux: Відео

285

Цей старий пікап Toyota Hilux може проїхати де завгодно

«Повзуча передача» з співвідношенням 511 до 1 – дуже крутий інструмент, взятий на озброєння позашляхового пікапа Toyota Hilux. З таким тюнінгом автомобіль швидко їздити не зможе, але зате дуже ефективно буде долати будь-які перешкоди, які тільки зустрінуться йому на шляху.

Для жителів США, на ринку яких Hilux з’явився десятиліття тому, цей пікап не являє собою ніякої цінності. Не дуже потужний мотор, не самий великий багажник, позашляхові якості хоч і присутні, але вони далекі від ідеалу. Тим не менш спосіб зробити з дідка вайлуватого живчика все ж є.

Нехай під капотом всього 100 кінських сил, а «бородатий» 1981 рік випуску навіває тугу, досить зробити кілька глибоких змін, і позашляховий пікап отримає друге дихання, нове життя.

Замість старовинного чотирициліндрового мотора 22R потрібно поставити більш потужний 150-сильний 3RZ-FE з 239 Нм крутного моменту. Встановити великі позашляхові покришки низького тиску для максимального контакту з грунтом. І, звичайно ж, поставити спеціальну роздавальну коробку. Після змін машина зможе легко і невимушено витворяти такі трюки:

Проект «Хайласк, старий, але всюдихідний» виявився хоч і не витратним по грошах, але досить розтягнутим у часі. З усіма етапами реконструкції можна ознайомитися тут: board.marlincrawler.com

Оскільки ми вже розповідали про концепцію позашляхової суперпроходимой передачі раніше, ось тут: «Повзуча передача» на Mercedes Unimog, роз’яснення, освіжимо в пам’яті загальні поняття.

Посилаючи потужність двигуна через «коротку передачу» в коробці передач, роздавальну коробку і диференціал, ви можете по суті змінювати крутний момент на колесах автомобіля. Співвідношення шестерень може доходити до такого значення, що транспортний засіб буде повзтиме як черепаха, в межах 1-2 км/год, але при цьому йому підкориться будь-складна перешкода практично на будь-якому рельєфі місцевості.

Іншими словами, якщо ви візьмете 150 кінських сил даного Hilux на 4.800 оборотах в хвилину і відправите їх через купу передач, як зробив власник Hilux, ви зможете отримати абсурдне кількість тяги на колесах.

Ось як працює «повзуча передача» на пікап Hilux: Відео

В даному випадку, виходячи з опублікованого коментаря власника проекту на Facebook, передавальні числа відповідають 4,7, 2.28 і 2.28 у трьох роздавальних коробках передач, передавальне відношення заднього диференціала становить 5.29, показник першої передачі відповідає коефіцієнту 3.95. Помножте ці коефіцієнти один на інший, і ви отримаєте “співвідношення повзучої передачі”, яке є відношенням крутного моменту на колесах до обертовому моменту на маховику двигуна: 511.

Отже, уявіть, що двигун цього вантажівки працює на 4.800 оборотів в хвилину, його піковий крутний момент при цьому становить 239 Нм (відповідає максимальній потужності 150 кінських сил). Надішліть той обертаючий момент через першу шестерню 3.95, після цього через три раздатки і далі через задній диференціал.

Множимо 239*511 = 122.129 Нм обертаючого моменту.

Розділіть це на радіус шини, щоб отримати показник прямої тяги (адже сила – це крутний момент, розділений на плече моменту), і ви отримаєте близько 77 тис. Нм. Такий «трактор» буквально неможливо зупинити.

При 4.800 об / хв роботи двигуна задні колеса будуть обертатися зі швидкістю всього 4.800 / 511 = 9,4 об / хв. Враховуючи, що 35-дюймові шини роблять близько 564 оборотів за годину, це означає, що автомобіль буде рухатися зі швидкістю всього 1.5 км / год.

Дуже повільно, але дуже потужно!