Безпілотні вантажівки на трасі м-11: загроза водіям або благо для всіх?

58

Нам обіцяють, що вже скоро на платну трасу між столицями вийдуть величезні фури-безпілотники. А до чого це призведе?

Той, хто хоч раз їздив по трасі м-11» нева”, добре уявляє собі, з якою середньою швидкістю там мчить потік. Камер немає, нікого не карають-ура! однак розробники проекту федерального закону ” про високоавтоматизованих транспортних засобах» (ватс) вважають, що тягачі-безпілотники, яких випустять на цю або їй подібну трасу, підвищать швидкість перевезення вантажів на чверть. Собівартість також знизиться-на 15%. Потрібно тільки підправити нормативи по частині пдр, техогляду, страхування та ін., але це все можна вирішити.

Законопроект використовує привабливу термінологію. У ньому згадані системи точного позиціонування транспортних засобів на основі супутникових технологій, інтелектуальна транспортна система, динамічна цифрова карта дорожнього руху і ще щось подібне. Згадані суми також привабливі: 379 млрд. Рублів плюс 155 млрд. Рублів на спеціалізовані заправки. Зараз на трасі з заправками зовсім погано – в тому сенсі, що їх практично немає.

Як поїдуть вантажівки-безпілотники? здається, що до повної автономності а-ля ” термінатор за кермом» їм все-таки далеченько: перший же обгін стане останнім. Буде потрібно безліч радіомаяків, радарів, датчиків та іншої техніки, зобов’язаної працювати бездоганно. Згадайте свій домашній комп’ютер: хіба він завжди працює без збоїв? ну, вдома-то це не страшно – перезавантажив, оновив, подзвонив комусь. А на трасі, та при підвищеній швидкості пересування?

Вартість кожної такої вантажівки повинна зрости фантастично. Але і в цьому випадку він все одно залишиться безпорадним. Що йому робити, коли траса “нева” скінчиться? вирулювати на шалену кільцеву, включати аварійку або тупо зупинитися біля відбійника, чекаючи прибуття рятівного хомо сапієнса? а якщо спустить колесо? а якщо солярка скінчиться? а якщо попереду ведуться (або велися) дорожні роботи-до речі, на цій трасі вони ведуться постійно. Адже швидкість при цьому потрібно обмежувати… Звичайний водій швидко розбереться в ситуації, а ось робот тупо знизить швидкість згідно знаку, нехай і непотрібного, і швиденько пригальмує весь потік на десятки кілометрів. Так, до речі, а з якою швидкістю поїде робот, побачивши, скажімо, знак “100”? навряд чи він додасть два десятки кілометрів на годину, за які поки що не карають … Тоді яким чином виросте швидкість перевезення? а якщо сніг піде і розмітка стане невидимою? людина, знову-таки, розбереться, а ось робот – навряд чи.

Швидше за все, рішення буде банальним. Суми освоять, радіомаяки встановлять, а в кабіну про всяк випадок все-таки посадять супроводжуючого. Він, в разі чого, і колесо поміняє, і паливо заллє, і папірці потрібні заповнить, і з інспектором поясниться, якщо буде потрібно. Адже однією трасою справа не обмежиться – вже прокладають дорогу зі столиці до казані і далі – через азію. До 2030 року все повинно бути по пушкіну: “…дороги, вірно, у нас зміняться безмірно: шосе росію тут і тут, з’єднавши, перетнуть…»

Вартість перевезення зросте. А швидкість знизиться. Ось за це можна сміливо ручатися.

Здоровий глузд підказує, що безпілотники в їх нинішньому вигляді можуть безпечно переміщатися тільки в обмеженому просторі, спеціально для них підготовленому. Складські території, кар’єри, термінали – вчіться, хлопці. Перевіряти нові технології, звичайно ж, необхідно, але випускати багатотонні чудовиська на дорогу загального користування все-таки нерозумно. Та й хто буде відповідати за наслідки, якщо щось піде не так. Кажуть, що відповідальність покладуть на власників диво-автомобілів – а на кого ж ще? хоча в чому вина власника, який не писав програму управління і не обладнав дорогу, а просто придбав дорогущий сучасний вантажівка? та й чи стане він його купувати при такій перспективі?