Топ-8 невдалих моделей в історії класичних американських маслкарів

70

Категорія транспортних засобів, відомих сьогодні як» маслкари”, з’явилася на стику 1950-их і 1960-их рр .. Бензин тоді був дешевий, та й будь-яких строгих технічних і екологічних вимог до розробників не пред’являлося.

У наступні кілька десятиліть було випущено чимало легендарних маслкарів, проте бували у виробників і осічки. Давайте ж згадаємо вісім найбільш невдалих моделей в історії “м’язистих автомобілів”.

Plymouth hemi barracuda (1970-1971)

Сьогодні старі екземпляри даної моделі йдуть з молотка за сотні тисяч доларів, проте у класичної барракуди чимало проблемних місць. Машина укомплектована 7,0-літровим мотором hemi потужністю 425 к.с. (664 нм), але її керованість залишає бажати кращого. Зокрема, підвіска з заводу налаштована вкрай невдало, і при проходженні крутих віражів на швидкості ризик перевернутися стає більш ніж реальний.

Крім того, якість збірки малскара навіть для свого часу була дуже низькою. Втім, більшість збережених до наших днів екземплярів були відреставровані і отримали куди більш якісну обробку салону, ніж колись із заводу.

Dodge dart (1962)

Багато запам’ятали dodge dart як недорогий і відносно малопотужний автомобіль, проте спочатку він представляв собою справжнісінький маслкар. Так, перші версії моделі можна було замовити з 6,2-літровим v8 потужністю 325 к.с. І навіть з 6,7-літровим ramcharger v8.

Однак потім додж вирішила зробити дарт більш компактним, відмовившись від потужних моторів. На цей крок автовиробник пішов через чутки про швидке даунсайзинг великих моделей chevrolet.

Поспішаючи випередити конкурента, в 1962 році компанія представила новий середньорозмірний дарт. Поспіх не пішов моделі на користь: вона отримала відверто слабкий дизайн екстер’єру і провалилася в продажах.

До слова, навіть дилери американської марки вимагали від виробника повернути повнорозмірну модель і в підсумку отримали custom 880. А ось компанія chevrolet свої автомобілі компактніше тоді так і не зробила. Інакше кажучи, dodge сам себе обіграв.

Ford torino (1974-1976)

Свого часу ford torino запам’ятався по телесеріалу “старскі і хатч”, проте сам по собі маслкар вийшов не найвдалішим. Він важив близько двох тонн, а покладений йому величезний 7,5-літровий v8 видавав не так вже й багато — всього 260 к.с.

До слова, навіть актори згаданого серіалу критикували модель, переважно за її керованість. Конкретно девід соул( david soul), який виконав роль хатча, ще й скаржився на слизькі сидіння.

Ford mustang ii (1974-1978)

Якщо оригінальний мустанг вважається одним з кращих класичних маслкарів, то його наступник вийшов занадто іншим. У компанії хотіли перетворити модель в більш легкий, компактний і стильний спорткар, ось тільки на ділі» наступник ” виявився помітно гірше практично у всьому.

Зауважимо, що американці побудували друге покоління mustang на базі субкомпактного pinto. Автомобіль вийшов важким і малопотужним: навіть на топ-версії cobra edition двигун v8 об’ємом 4,9 л видавав всього 210 сил (стільки ж, як і на моделі першого покоління).

Цікаво, що незважаючи на явні недоліки, авторитетне американське видання «motor trend» присудило другому мустангу титул «автомобіль року 1974».

Chevrolet camaro z28 (1977-1981)

Компанія chevrolet згорнула випуск легендарної моделі camaro z28 в 1974 році, проте потім повернула її в стрій в 1977-му, ось тільки краще б вона цього не робила: нова версія з мотором lm1 v8 видавала всього 185 к.с. (380 нм). Для порівняння, до цього маслкару покладався движок на 245 сил.

Друге покоління камаро z28 протрималося на конвеєрі аж до 1981-го, і під кінець виробництва справи стали ще гірше-віддачу мотора і зовсім знизили до 175» кобил”, та й від механіки розробники відмовилися на користь автомата.

Dodge aspen r / t (1979)

Візуально dodge aspen у виконанні r / t виглядав як дуже продуктивний і спортивний автомобіль: дводверці покладалася зачернена решітка радіатора, смужки на кузові і ефектні декалі. Однак технічна “начинка «явно не відповідала яскравій обгортці, так як 5,9-літровий v8 видавав лише 170 к.с. Дрегову дистанцію в чверть милі машина проїжджала за довгі 17 сек, при цьому об’ємний мотор мав цілком собі відповідні»апетити”.

Oldsmobile cutlass 4-4-2 (1978-1979)

Маслкар oldsmobile cutlass 4-4-2 1964 року мав 5,4-літровий мотор на 310 к.с., а сама назва моделі «4-4-2» позначало наявність чотирьох карбюраторів, чотириступінчастої механіки і двох патрубків випускної системи.

Оригінальний авто вийшов вельми вдалим, тому для четвертого покоління cutlass був випущений однойменний пакет. Машини з ним виглядали добре, ось тільки знаходиться під капотом 5,0-літровий v8 хоч і звучав чудово, але на купе-версії видавав всього 160 к.с., а на седані — 170 сил.

Надалі в oldsmobile пропонували аналогічний пакет і для п’ятого / шостого поколінь моделі, але ситуація з продуктивністю краще не стала: на моделі 1990 року движок видавав лише 190 «коней».

Pontiac grand prix 2 + 2 ” aerocoupe» (1986)

У 1980-их ситуація на ринку маслкарів краще не стала, і випущена компанією pontiac модель grand prix 2+2 «aerocoupe» знову ж стала повним розчаруванням.

Зауважимо, що приставка «aerocoupe» в назві повинна була означати просунуту аеродинаміку, проте зовнішність двухдверки вийшла пересічною, зі злегка загостреним «носом» і коротким заднім спойлером. Продуктивність мотора знову ж залишала бажати більшого-скромні за мірками класу 165 к.с.

Всього американці випустили 1 125 таких «маслкарів», причому 200 з них були спецверсією на честь річард петті. Навряд чи американський гонщик був задоволений тим, що його ім’ям назвали настільки малопотужний авто.