Шаромобіль: “божевільне” творіння французького дизайнера

74

Жан-п’єр понтьє-один з найбільш неоднозначних і епатажних дизайнерів. Він жив у франції і став автором численних проектів, для більшої частини яких найбільш підходящим епітетом буде «дивний». Він реалізовував свої епатажні ідеї і привертав до себе загальну увагу. Однією з вражаючих уяву задумів став автомобіль у формі кулі, що втілив в собі бачення світу дизайнера .

Автомобіль-м’яч

У французького дизайнера і в думках не було прищепити людям почуття прекрасного або поділитися високими ідеям з оточуючими. Він просто робив те, що представлялося йому цікавим, оскільки вважав світ вкрай нудним і одноманітним. Його бачення ідеального автомобіля теж можна назвати яким завгодно, але тільки не банальним.

Невідомо, що саме хотів цим показати автор проекту, але представлена ним машина l’automobile має форму ідеальної кулі. Щоб зробити огляд якомога кращим, всі панелі, закріплені на несучому каркасі, зроблені прозорими. Зрозуміло, ні про яку додаткової звукоізоляції тут не може бути й мови, тому легко собі уявити, що відчуває водій і пасажир (автомобіль розрахований на двох осіб) цього диво-агрегату.

Всього у шаромобіля чотири колеса, як і у звичайної машини, але на цьому все схожість закінчується. На них спирається не рама або кузов, а чотири лапи. Бічні колеса провідні, заднє служить опорою шаромобіля, а переднє – рульове. Ідею з лапами дизайнер використовував не просто так: кожна з них забезпечена власною гідравлічною підвіскою. Відносно цього автомобіля цілком застосовна команда» дай лапу”, він в прямому сенсі може присісти на заднє колесо і переднім помахати в повітрі. За допомогою гідропідвіски дорожній просвіт регулюється в межах 250 мм.

Під капотом шаромобіля, а якщо точніше, то в самому низу під сферою і прямо над землею, знаходиться карбюраторний 2-циліндровий мотоциклетний мотор об’ємом 248» кубиків”, здатний розігнати незвичайну машину до швидкості 45 км/ч.трансмісія у шаромобіля теж незвичайна, гідравлічна. Мотор пов’язаний з гідронасосом, а той качає робочу рідину до гідромоторів, встановленим на колесах.

Епатажна машина свого часу використовувалася для рекламних кампаній і під час фотосесій для жіночого журналу. До сих пір вона знаходиться в робочому стані, за нею постійно доглядають, тому шаромобіль в будь-який момент готовий до поїздки. Якщо ж його виводять на прогулянку, він привертає до себе не менше уваги, ніж відразу після своєї появи на світ.