Хетчбек: що це таке

391

Без автомобілів з двухобъемным кузовом, який отримав назву хетчбек, важко уявити собі сучасний транспортний трафік. Між тим, історія цього типу кузова налічує трохи більше шістдесяти років, багато автолюбителів, візуально уявляючи, що таке хетчбек, не розуміють його технічних відмінностей від універсалів, купе, микровэнов.

Зміст

  • Що значить кузов хетчбек
  • Плюси і мінуси хетчбека
  • Відео про хетчбеку
  • Знакові моделі хетчбеків

Що значить кузов хетчбек

Формально головною ознакою кузова став короткий задній звис (порівняно з однотипними седанами, універсалами). Прикладом, добре демонструє відмінності, виступає вітчизняна «Лада Калина», у якій кузов універсал значно довше.

Лада Калина Універсал (зверху) і Лада Калина Хетчбек (знизу). Зверніть увагу на розмір вікна в багажне відділення, за укороченого звису на хэтчебеке воно набагато менше.

П’яті двері, що об’єднує обсяги салону і багажника, не можна вважати основною відмінністю кузовний конструкції, нею обладнуються кузова ліфтбек, універсал, купе, мікровен. Не мають значення і конфігурація корми, кількість дверей – існують моделі хетчбеків з вертикальним, похилим заднім звисом, трьома, п’ятьма дверима. Найчастіше кузов плутають з ліфтбек, який багато експертів вважають різновидом хетчбека, а не окремою конструкцією.

Порівняння конструкції кузова з седанами дає багатьом автовиробникам можливість називати модель довільно. Так, чеські «Шкоди» (моделі «Октавія», «Суперб», «Рапід») в Росії продаються як хетчбеки, хоча довжина звису дозволяє називати їх лифтбеками. Іншими різновидами хетчбека, міняють назву конфігурації корми, стали фастбэки (з похилою лінією даху), каммбэки (з вертикальним звісом п’ятій двері), нотчбэки (європейська назва американських моделей зі слабо вираженим третім об’ємом).

Читайте також: Як відразу відрізнити хетчбек від універсалу.

Популярність універсального міського кузова виразилися в появі моделей, що не мають аналогів в кузовах седан або універсал. Тільки в кузові хетчбек випускалися такі популярні моделі, як Hyundai Getz, «Деу Матіз», «Хонда Джаз», Chevrolet Spark, «Тойота Яріс», «Кіа Піканто», «Мазда 2», «Ніссан Мікро», «Пежо 107». З вітчизняних моделей, не випускалися з кузовами «седан», можна зазначити трьохдверний хетчбек «Ока» (ВАЗ 1111).

П’яти дверна версія хетчбека Peugeot 107.

Багато моделей з кузовами купе, невеликі передньопривідні кросовери, мікровени можна зараховувати до категорії хетчбеків. Конструкції відрізняються тільки розмірами, висотою кузова, конфігурацією задньої двері. Це можна сказати про микровэне Nissan Note, збільшеному в висоту, «паркетниках» Mitsubishi ASX, Nissan Juke. Торговельне визначення конструкції кузова, позиціонування моделі залежить від політики автовиробника.

Плюси і мінуси хетчбека

Історично нова модель кузова була викликана необхідністю застосування більш компактних, універсальних машин, ніж довгі, громіздкі седани. Збільшення кількості міського транспорту, ускладнення паркування, диктували такі параметри нового кузова як:

  • компактність;
  • зручність для чотирьох пасажирів (короткочасне присутність п’ятого пасажира);
  • невеликий розмір багажника, достатній для міських закупівель;
  • можливість трансформації при необхідності дальніх поїздок, перевезення об’ємних вантажів;
  • просту комплектацію, невеликі експлуатаційні витрати.

Перша модель з кузовом «хетчбек» була випущена фірмою «Рено» під назвою Renault 4L (1961). Дешевий автомобіль простої конструкції вже мав найважливішими відмінностями хетчбека – п’ятими дверима, зсувними сидіннями з можливістю демонтажу. Машина з малопотужним (0, 7L) двигуном отримала шалений комерційний успіх, до 1994 року було продано вісім мільйонів автомобілів.

Renault 4L — вважається першим хетчбеком, випущений компанією Рено в 1961 році.

Згодом вимога мінімальної комплектації відпало, як і знижена вартість моделей з цим типом кузова, але основні переваги хетчбеків залишилися колишніми. Об’єднання в одному обсязі багажного відділення з салоном і визначило основні недоліки конструкції кузова. До мінусів хетчбеків відносять:

  • заниження фактичної кубатури багажника (повне завантаження захаращує заднє скло);
  • запахи і пил з багажного відділення;
  • труднощі прогріву задній частині;

Читайте також: Як безпомилково відрізняти хетчбек від седана, а також від лифтбэка.

Відео про хетчбеку

Знакові моделі хетчбеків

Випустивши перший хетчбек, конструктори «Рено» не зупинилися в розвитку нової кузовний концепції. Літописці історії концерну вважають першим масовим хетчбеком не простенький Renault 4L, а пізнішу модель Renault 16 (1965). Машина на десять років стала зразком хетчбека за пропорціями, куту нахилу задньої двері. Ставши в 1966 році «Автомобілем року», Renault 16 протримався на конвеєрі ще чотирнадцять років. Популярність моделі виразилася в двох мільйонах продажів.

Першим реальним конкурентом «Рено 16» став Volkswagen Golf (1974 р.), що дав назву «гольф-класу» міських компактних моделей. Його перевагами стали постійні оновлення дизайну, широка гамма кузовів, збільшення потужності двигунів, кількості опцій комфорту». Про популярності моделі говорить поява сьомого покоління автомобіля, в якому кузов став легше (за рахунок використання пористих матеріалів, пластиків), потужність дволітрового турбодизеля збільшилася до 150 л. с.

Renault 16 — вважається першим масовим хетчбеком

Зразком еталонного дизайну хетчбеків на довгі роки став французький Peugeot 206 (1998). Пропорції моделі в збільшеному вигляді переходили не тільки до інших моделей концерну «Пежо (Peugeot 307, 407, 207, 308), але і копіювалися іншими автовиробниками. Своєрідність, агресивність розкосих фар, далеко заходять на крила, рельєфні бампери, виштамповки кузова повторювалися у багатьох моделей, ставши ознакою відповідності автомобільній моді. Досягти пропорційності, завершеності силуету французької моделі вдалося не всім наслідувальним варіантів хетчбеків.

Такий же важким завданням став пошук компромісу між авангардними ідеями дизайнерів і традиційними смаками європейських, американських покупців. Характерно, що седан «Пежо 206», випущений для розвитку комерційного успіху марки (2006 року), не досяг і малої частки популярності знакового хетчбека. Навпаки, в Америці про успіх величезних седанів, потужних позашляховиків виробники хетчбеків можуть тільки мріяти.

Читайте також: Кузов ліфтбек, ніж від відрізняється від хетчбека і які у нього переваги.

За кількістю технічних нововведень, «опцій комфорту», втілених у моделі компактного хетчбека, безсумнівно, лідирує A-Class (третє покоління) німецького концерну Mercedes-Benz. Продовжуючи розвиток переваг другої генерації (2009) нова модель, випущена в 2013, стала зразком поєднання спортивного дизайну з високими стандартами комфорту.

Mercedes-A 45 AMG 4MATIC — відмінний приклад сучасного кузова хетчбек.

Хетчбек випускається в трьох виконаннях, назви яких (AMG Sport, Urban, Style) досить красномовні. Модель з індексом AMG Sport журналісти відразу назвали «хотхатчем» (гарячим хетчбеком). Спортивний варіант виділяється агресивними рисами дизайну (аеродинамічним обвісом, потужними бамперами, великими колесами), потужністю турбірованного двигуна (2, 0L, 360 к. с.).

Скромніше технічні характеристики двигунів для версій Urban, Style (1.6 – 2.0 L, 122 – 184 л. с.). Для всіх комплектацій характерні можливості встановлення спортивних опцій (анатомічних крісел гоночного типу, алюмінієвих педалей). Оригінальний дизайн інтер’єру посилюється комбінованими, шкіряними оббивкою салону, своєрідними «соплами» дефлекторів вентиляції, усіченим знизу кермом. Вже в базі хетчбеки «А-класу» комплектуються електромеханічним підсилювачем керма, системами «Старт-Стоп», PreSafe (забезпечення превентивної безпеки), допомогою при парковці.

Схожі статті




  • Чим відрізняється хетчбек від універсалу



  • Чим відрізняється від хетчбека ліфтбек



  • Чим відрізняється седан від хетчбека



  • Що таке рестайлінговий автомобіль