Чергова» підміна«: нова mazda2 для європи виявилася клоном toyota yaris

46

Поточне, третє за японською хронологією покоління mazda2 випускається з 2014 року і в 2019-му пережило плановий рестайлінг — здавалося б саме час для чергової зміни, але під завісу 2021 року mazda пред’явила європейцям перелицьований гібридний toyota yaris, при цьому оригінальна» двійка ” теж поки залишається у продажу.

Оригінальна mazda2 європейцям, до речі, не сподобалася — рівно з тих же причин, що і покидає ринок субкомпактний кросовер mazda cx-3: дизайн класний, але без відповідних для європи даунсайзингових турбомоторів і гібридних силових установок. З січня по жовтень цього року mazda2, за даними аналітичного агентства jato dynamics, розійшлася в європі тиражем 15 826 шт., тоді як лідер субкомпактного сегмента — toyota yaris — проданий в кількості 163 826 шт.

Головний технічний козир toyota yaris-доступна і ефективна гібридна силова установка, що складається з 1,5-літрового бензинового «атмосферника» (92 к.с.), електромотора (80 к. С.), варіатора і буферної батареї. Максимальна сукупна потужність – 116 к.с., розгін до 100 км/год займає 9,7 с, максимальна швидкість — 175 км/ч. Цілком пристойні характеристики для маленької машини на кожен день, і точно такі ж будуть у «нової» mazda2. Ефективність полягає в тому, що сертифікований діапазон викидів co2 по циклу wltp у гібридної «двійки» становить всього 87-93 г/км, тобто менше, ніж встановлений європейською владою поріг в 95 г/км, перевищення якого виливається у великі грошові штрафи для виробників (детально про методику нарахування штрафів ми розповідали в окремому матеріалі).

Завдяки своїм ефективним гібридам (на даний момент у тойоти в європі дев’ять таких моделей), японській компанії вдається дотримуватися європейського екологічного законодавства без електромобілів, хоча вони у тойоти теж на підході. А мазді запозичений гібрид знадобився в рамках свого масштабного оновлення модельного ряду. Нагадаємо, що оголошена влітку стратегія sustainable zoom-zoom 2030 передбачає появу у мазди десяти гібридних і трьох повністю електричних моделей в період з 2022 по 2025 рік.

Гібридна mazda2 з’явиться у європейських дилерів навесні наступного року, в плані дизайну від яріса вона відрізняється тільки емблемами і шильдиками. Очікувати перелицьованих під мазду спортивних yaris gr sport і gr yaris не варто.

Додамо, що на північноамериканському ринку в минулому десятилітті був зворотний обмін: mazda2 пропонувалася як toyota yaris, причому хетчбек вивели на ринок лише в 2019-му.на жаль, але і тут «двійку» спіткала невдача, продажі виявилися мізерними і після 2020 року модель прибрали з ринку.